društvo
vijest

Europljani nezadovoljni razinom solidarnosti među članicama EU

Foto: Europski parlament

Europski parlament naručio je istraživanje stavova stanovništva EU o aktualnoj krizi i odgovoru Europske unije na nju. Istraživanje je provedeno na ukupno 21.804 ispitanika krajem travnja 2020. u svim zemljama članicama EU osim Latvije, Estonije, Litve, Cipra, Malte i Luksemburga. Kompletni rezultati istraživanja bit će objavljeni početkom lipnja.

Gotovo 60% ispitanika na razini cijele EU je nezadovoljno razinom iskazane solidarnosti među članicama EU tijekom pandemije. Najzadovoljniji su ispitanici u Irskoj (59%), Danskoj (47%), Nizozemskoj (47%) i Portugalu (46%). Razinom solidarnosti najmanje su zadovoljni ispitanici iz Italije (16%), Španjolske (21%) i Grčke (22%), a nakon njih slijede ispitanici iz Austrije, Belgije i Švedske.

Većina ispitanika (69%) smatra da bi Europska unija trebala imati jaču ulogu u borbi protiv ekonomske krize, a 42% ispitanika je nezadovoljno dosadašnjim odgovorom EU na krizu. Najmanje zadovoljni odgovorom EU na krizu su ispitanici iz Italije (samo 23%), a najzadovoljniji su ispitanici iz Irske (67%). Većina ispitanika (69%) smatra da bi Europska unija trebala biti kompetentnija za suočavanje s budućim krizama poput pandemije korona virusa. S time se najviše slažu ispitanici u Portugalu i Irskoj, a najmanje oni u Češkoj i Švedskoj. Ispitanici smatraju da bi se EU u odgovoru na pandemiju trebala fokusirati prvenstveno na osiguranje dostatne medicinske opreme za sve članice EU, osiguranje financijskih sredstava za razvijanje cjepiva, izravnu financijsku pomoć zemljama članicama i poboljšanje znanstvene suradnje između zemalja članica.

58% stanovnika EU izjavilo je da su doživjeli financijske poteškoće od početka zdravstvene krize. Financijske poteškoće podrazumijevaju gubitak prihoda (30%), potpuni ili djelomični gubitak posla (23%), korištenje ušteđevine da bi preživjeli period krize (21%), teškoće u plaćanju stanarine, režija ili pri otplati kredita (14%), kao i nemogućnost da si priušte kvalitetne obroke (9%). Desetina ispitanika izjavila je da morali tražiti financijsku pomoć od obitelji ili prijatelja, dok je 3% ispitanika izjavilo da su bankrotirali. U pogledu razlika između država, najviše financijskih poteškoća doživjeli su ispitanici u Mađarskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Italiji i Španjolskoj, a najmanje ispitanici iz Danske, Nizozemske, Švedske, Finske i Austrije.