društvo
Rumunjska
vijest

Trećina Rumunja ne želi se cijepiti protiv koronavirusa

Foto: AFP / Andrei Pungovschi

Prema najoptimističnijim prognozama na cjepivo kojim ćemo se konačno otarasiti kobnog virusa morat ćemo čekati još minimalno godinu dana. Pritom ni ta godina (ili dvije) neće biti lišena političkih sukoba. U međunarodnoj štampi već naširoko kruži pomalo nespretni termin – vakcinacijski nacionalizam. Pod njim se podrazumijeva natjecanje različitih zemalja u izradi cjepiva koje bi se onda besplatno primjenjivalo na vlastito stanovništvo, ali naplaćivalo masno ostatku svijeta. Dakle, ona zemlja koja prva izradi cjepivo steći će zavidnu financijsku korist, ali i znatan geopolitički prestiž. Dodatni “problem” predstavlja Kina koja je najavila distribuciju cjepiva diljem svijeta bez naknade.

No, osim vakcinacijskog nacionalizma, cijelom procesu bi problem mogao predstavljati anti-vakcinacijski internacionalizam. Iako je anti-vakcinacijski pokret prisutan diljem svijeta već desetljećima, s različitim nivoima popularnosti u različitim državama, pandemijski kontekst mu je dao novi zamah. Naprosto se otvorilo više prostora, a i vremena, za dodavanje novih slojeva “uvjerljivosti” ishodišnoj priči o zavjeri država (elita) i farmaceutske industrije. O učincima najbolje govori istraživanje javnog mnijenja u Rumunjskoj. Anketu je sredinom prošlog tjedna napravio tamošnji Institut za evaluaciju i strategiju na uzorku od 1.000 ispitanika. Rezultati kažu da se čak trećina Rumunja ne bi cijepila protiv koronavirusa ni pod bilo kojim uvjetima. A tek 40% Rumunja bi se cijepilo nakon što se cjepivo testira i pokaže učinkovitim.

Ne može se rumunjski primjer poopćiti na cijelu Europu, ali opadanje razine procijepljenosti u Rumunjskoj uslijed djelovanja antivakcinacijskog pokreta posljednjih godina ne odudara od postotka opadanja u Francuskoj ili Njemačkoj. Te neke polazne točke su dakle bile slične. Međutim, razlika je u tome što je u Rumunjskoj povjerenje u državu daleko slabije nego u državama na euopskom zapadu. To je pokazala i pandemijska kriza u kojoj je država zbog zapuštenosti zdravstvenog sustava i niskog povjerenja građana u njene institucije morala posegnuti za krajnje represivnim mjerama kako bi se ispoštovali epidemiološki naputci.

Iako možda u ostatku Europe ne možemo očekivati toliko rast anti-vakcinacijskog sentimenta, sličan trend nas ne bi trebao iznenaditi. Pokušajmo sažeti izvore tog trenda na nešto apstraktnijoj razini. Već desetljećima se stanovništvo politički i ideološki oblikuje tako da ne zahtijeva ništa od države. Pojavi se pandemija koja iziskuje snažnu reakciju države. S obzirom na to da su se kapaciteti države u procesu “oslobađanja tržišta” srozavali, reakcija države na pandemiju nije adekvatna i izaziva sumnje. Na sumnje se reagira represijom i naredbama koje izazivaju suprotan učinak. Pored toga, ekonomska kriza se stavlja na teret državi koja je obustavila proizvodnju. Također, pojavljuje se i poznati paradoks prevencije: nakon što je prevencijom suzbijeno širenje virusa pojavljuju se stavovi da prevencije u obliku lockdowna nije trebalo ni biti jer eto nakon popuštanja mjera nema novih slučajeva.

Dakako, u nekim državama su navedeni izvori prisutniji, a u nekima prilično prigušeni. Međutim, nepovjerenje u državu kao organ koji može upravljati društvom u cilju ostvarenja zajedničkog cilja ili svrhe rašireno je bez obzira na stupnjeve upravljačke efikasnosti pojedinih država. Ako od ljudi tražite da budu odgovorni sami za sebe u ekonomskog smislu i podrivate sve oblike solidarnog organiziranja, onda ne možete očekivati da budu tek tako solidarni samo ondje gdje im naredite. Ljude treba uvjeravati u zdravstvenu i društvenu nužnost vakcinacije, ali to će uvjeravanje teže ići u kontekstu u kojem ih se neprestano individualizira i pretvara u ekonomske konkurente. Tu oni koji zahtijevaju slobodu odlučivanja u zdravstvenim pitanjima koji se tiču cijelog društva dolaze na plodno tlo.