rad
vijest

Najveći prosvjed radnika Amazona dosad

Foto: Angela Weiss / AFP

Preko tristo radnika i radnica Amazona nije se pojavilo na poslu ovog utorka kako bi skrenuli pozornost na nesigurne uvjete rada u trenutnim okolnostima i izvršili pritisak na kompaniju. Radi se o dosad najvećoj prosvjednoj akciji radnika Amazona kojoj su se odazvali radnici u pedesetak skladišta diljem SAD-a. Od izbijanja pandemije korona virusa radnici Amazona poduzeli su nekoliko akcija kako bi ukazali na nedovoljne mjere zaštite radnika od zaraze i kompenzacije za rad u rizičnim uvjetima. Na primjer, 30. ožujka radnici u skladištu na Staten Islandu napustili su radna mjesta i zahtijevali zaštitnu opremu i bonus za rad u rizičnim uvjetima. Odbili su se vratiti u zgradu dok ona ne bude zatvorena i dezinficirana – u tom trenutku desetero radnika iz istog skladišta bilo je pozitivno na korona virus, a rad se neometano odvijao. Radnici Amazona prosvjedno su napustili svoja radna mjesta posljednjih mjeseci i u Illinoisu i Michiganu. Amazon je otpustio radnika Chrisa Smallsa koji je bio vođa prosvjeda u New Yorku (drži transparent na slici), kao i dvije zaposlenice na odjelu dizajna koje su pokrenule peticiju unutar kompanije za bolje postupanje prema radnicima u skladištima.

Nakon jučerašnje akcije, u planu je još jedna akcija za petak. Akciju organizira grupa Amazon Employees for Climate Justice: “Tražimo od vas da kažete da ne možete doći na posao zbog bolesti u petak, 24. aprila kako bi pokazali da želite da Amazon krene u drugačijem smjeru”, grupa se obratila radnicima. Radnici u više od 130 skladišta diljem SAD-a zaraženi su korona virusom, prema brojkama organizacije radnika Amazona United for Respect, pri čemu neka skladišta prijavljuju više od 30 potvrđenih slučajeva zaraze. Radnici traže od Amazona da odmah zatvori sva postrojenja s potvrđenim slučajevima zaraze i da osigura testiranje i dva tjedna plaćenog dopusta za sve radnike u tom periodu.

Radnici tvrde da im kompanija nije osigurala dovoljan broj zaštitnih maski, nije provela obećane redovite provjere temperature u skladištima i da je odbila radnicima dati plaćeno bolovanje. Iako je Amazon obećao plaćeno bolovanje radnicima pozitivnima na virus ili sa simptomima zaraze, iz organizacije United for Respect kažu da je u praksi teško ostvariti to pravo, i da je uprava radnike koji su dolazili na posao s visokom temperaturom slala na neplaćeno bolovanje. Također traže ukidanje kvota prema kojima radnici moraju skenirati i spakirati određen broj paketa po satu jer im to otežava da se pridržavaju higijenskih preporuka poput pranja ruku nakon kihanja i slično.

Amazon je zbog naglog porasta potražnje u ožujku zaposlio 100.000 radnika, a nedavno su najavili zapošljavanje još 75.000. Priljev tolikog broja radnika, prema radnicima koji sudjeluju u prosvjedima, dodatno ugrožava sigurnost na radim mjestima jer je zbog gužve nemoguće poštovati propisanu socijalnu distancu.