rad
vijest

Europski sindikati traže paket pomoći za radnike

Foto: ETUC

Europski sindikati uoči današnjeg sastanka Eurogrupe traže od ministara financija svih članica EU da donesu zajedničku odluku o paketu pomoći u iznosu od 500 milijardi eura za 10 milijuna europskih radnika i radnica koji su se našli u ekonomskim poteškoćama zbog pandemije korona virusa. Europska konfederacija sindikata (European Trade Union Confederation, ETUC) procjenjuje da je od početka krize izazvane pandemijom izgubljeno barem 4 milijuna radnih mjesta, dok je više od 7 milijuna radnika na čekanju. Radi se o procjenama, a stvarne brojke bi mogle biti i puno veće jer se još čeka da neke države objave podatke o radnicima koji su izgubili posao ili su trenutno na čekanju, među kojima su i države koje su teško pogođene pandemijom poput Italije i Njemačke.

ETUC poziva Eurogrupu da hitno uvede tzv. SURE institut radnika na čekanju kako bi se spriječilo otpuštanje i gubitak prihoda za sve radnike, uključujući samozaposlene i platformske radnike, u svim državama članicama. Radi se o jedinstvenom instrumentu koji bi omogućio poslodavcima da ne otpuste radnike, već da ih stave “na čekanje” tokom kojeg bi radnici primali naknadu u periodu do izlaska iz krize. Institut radnika na čekanju uz različitu visinu naknade već su usvojile neke države članice, a djelomičan pregled izborenih rješenja može se vidjeti ovdje.

ETUC također od Eurogrupe traži aktivaciju Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) za sve države članice EU a ne samo za eurozonu, s naglaskom na javno zdravstvo i sustav socijalne zaštite te aktivaciju financiranja malih poduzeća i javnih servisa od strane Europske investicijske banke bez makroekonomskih uvjetovanja (s naglaskom na zdravstvo). Zajmovi državama članicama moraju biti beskamatni ili uz negativne kamate, uz osiguran dugi rok otplate.

Glavni tajnik ETUC-a Luca Visentini izjavio je: “Milijuni europskih radnika/ca ostali su bez posla ni krivi ni dužni po drugi put u periodu tek nešto dužem od jednog desetljeća. Europski vođe moraju naučiti lekcije iz krize 2008. i napraviti sve što je potrebno da se ova zdravstvena kriza ne bi pretvorila u dugoročnu masovnu nezaposlenost i još jednu razornu ekonomsku krizu (…) Dirljive riječi o europskoj solidarnosti moraju se prevesti u djela koja će spriječiti nezaposlenost, zaštititi prihode stanovništva i dostatno financirati naše javne servise. Budućnost Europske unije nalazi se u njezinom odgovoru na ovu krizu”.

Cijela izjava ETUC-a povodom odluke Eurogrupe o odgovoru na krizu može se pročitati ovdje.