društvo
vijest

Porast obiteljskog nasilja tijekom pandemije

Foto: AFP / Daniel Mihailescu

Obiteljsko nasilje diljem svijeta je u porastu zbog uvođenja mjera zaštite od širenja korona virusa koje ograničavaju slobodno kretanje. U samo jednom okrugu unutar kineske provincije Hubei prijave zbog obiteljskog nasilja trostruko su se povećale tijekom provođenja strogih mjera u veljači – sa 47 slučajeva u veljači prošle godine na 162 slučaja ove godine. Obrazac postoji i na globalnoj razini: u Brazilu je obiteljsko nasilje poraslo za 40-50%; katalonska regionalna vlada prijavila je porast poziva prema linijama za pomoć žrtvama nasilja za 20% samo u prvim danima izolacije; na Cipru pozivi sličnoj liniji porasli su za 30% s početkom mjera za suzbijanje širenja zaraze.

Radi se samo o slučajevima prijavljenog nasilja – kao i inače, postoje i brojni slučajevi u kojima žene nisu u mogućnosti potražiti pomoć jer im počinitelji nasilja zabranjuju izlazak iz kuće ili korištenje telefona. Primjerice, aktivisti iz Italije prijavili su veliki pad broja poziva upućenih linijama za pomoć žrtvama nasilja od izbijanja pandemije, ali su ih žene više nego inače kontaktirale putem SMS poruka i mailova.

Aktivisti/ce iz organizacija koje pružaju pomoć žrtvama obiteljskog nasilja diljem svijeta komentirale su za Guardian da je povećani rizik od nasilja za žene i djecu predvidljiva nuspojava trenutne krize. Porast obiteljskog nasilja obrazac je koji se ponavlja u mnogim izvanrednim situacijama, bilo da se radi o sukobima, ekonomskim krizama ili epidemijama, iako mjere ograničavanja kretanja predstavljaju posebno teške okolnosti za žrtve obiteljskog nasilja. Marcy Hersh iz organizacije Women Deliver izjavila je da je porast nasilja u trenutnoj situaciji očekivan, no da razlog za brigu predstavlja dodatno smanjenje dostupnosti usluga za žrtve, do čega bi mogao dovesti porast nasilja.

U mnogim državama organizacije koje se bave obiteljskim nasiljem traže posebne mjere za zaštitu žena i djece u trenutnim okolnostima. U Ujedinjenom Kraljevstvu stranka Women’s Equality tražila je uvođenje posebne policijske jedinice koja će udaljiti počinitelje obiteljskog nasilja iz njihovih domova tijekom karantene. Slično tome, sud u Trentu (Italija) odlučio je da u situacijama obiteljskog nasilja nasilnik mora napustiti obiteljski dom, a ne žrtva. U indijskoj saveznoj državi Uttar Pradesh, koja ima najveću zabilježenu stopu nasilja nad ženama, pokrenuta je posebna telefonska linija za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja, a iz policije je stiglo obećanje da će sve prijavljene slučajeve obiteljskog nasilja voditi policijske službenice. U mnogim državama traže se mjere poput povećanja izdvajanja za sigurne kuće i uvođenje dodatnih telefonskih linija za pomoć.