rad
vijest

Solidarnost sa seksualnim radnicama tijekom pandemije

Foto: Facebook stranica organizacije ICRSE

ICRSE, europska mreža organizacija seksualnih radnica (International Committee on the Rights of Sex Workers in Europe) poziva na hitne mjere kojima će se za seksualne radnice osigurati pristup socijalnoj zaštiti tijekom pandemije korona virusa. Zbog zatvaranja granica, samoizolacija i karantena koje uvode mnoge države, seksualne radnice suočene su s drastičnim padom broja klijenata, a time i manjkom financijskih sredstava za pokrivanje svojih osnovnih potreba, kao i potreba svojih obitelji u kojima je njihov posao često jedini ili glavni izvor prihoda. Također, zbog novonastale situacije seksualne radnice prisiljene su raditi u nesigurnim uvjetima na koje u normalnim okolnostima ne bi pristale, a ostale su i bez zdravstvenih usluga koje su im potrebne jer je većina udruga koje pružaju pomoć seksualnim radnicama smanjila aktivnost na minimum ili potpuno prestala raditi zbog pandemije.

Budući da je seksualni rad u Europi uglavnom ilegalan, mnoge od seksualnih radnica nemaju nikakvu zaštitu u kriznoj situaciji, poput plaćenog bolovanja ili naknade za nezaposlenost. Ova pandemija otkriva nesigurne uvjete u kojima su seksualne radnice prisiljene raditi i u “normalnim” okolnostima, bez zdravstvene i ekonomske zaštite kakvu bi imale da je njihov rad priznat kao rad. Mnoge seksualne radnice pripadaju skupinama koje su ionako društveno marginalizirane: siromašni, migranti, izbjeglice, transrodne osobe.

ICRSE smatra da je kriznim mjerama nužno obuhvatiti i one radnike koji su isključeni iz formalne ekonomije, jer će u suprotnom oni biti prisiljeni raditi u nesigurnim uvjetima, što im zadnjih tjedana seksualne radnice iz umreženih organizacija diljem Europe i prijavljuju. Prema ICRSE-u, kao minimum, vlade bi trebale hitno pružiti financijsku podršku seksualnim radnicama, onima koje su izgubile dom pružiti privremeni smještaj i zabraniti deložacije tijekom krize, te osigurati pristup zdravstvenim uslugama za sve seksualne radnice, uključujući i migrantske radnice bez obzira na njihov status.

U čekanju reakcije na apel ICRSE-a, balkanski kolektiv seksualnih radnica STAR – The First Sex Workers’ Collective in the Balkans poziva na kampanju solidarnosti s njihovom zajednicom putem donacija koju je pokrenula austrijska organizacija za prava seksualnih radnica Red Edition.