društvo
vijest

Izdašna pomoć njemačkom kulturnom sektoru

Foto: AFP / Tobias Schwarz (Monika Gruetters)

Mnoge države donose izvanredne mjere u pokušaju ublažavanja ekonomskih posljedica pandemije korona virusa na radna mjesta u području kulture. Njemačka je napravila najveći iskorak dosad u tom smjeru: donijela je odluku o paketu pomoći u iznosu od 50 milijardi eura za pomoć kulturnom i kreativnom sektoru. Savezna ministrica kulture Monika Grütters izjavila je da kulturni sektor obilježava iznimno visok udio samozaposlenih osoba koje su se našle u financijskim problemima zbog posljedica izbijanja pandemije, poput zabrane javnih okupljanja i pada priljeva turista. Rekla je da je savezna vlada u potpunosti svjesna važnosti kulture i kreativnih industrija, dodajući da pomoć stiže u kratkom roku i s minimalnom količinom popratne birokracije.

Paket pomoći obuhvaća 50 milijardi eura za samozaposlene osobe, kao i za mala poduzeća u području kulture. Pomoć će stizati u obliku potpore za plaćanje troškova poput najma poslovnih prostora i umjetničkih studija, a malim poduzećima davat će se zajmovi. Osim pojedinaca i organizacija u polju umjetnosti, financiranje će biti dostupno i za medijska poduzeća, uključujući novine. Uz izravnu financijsku pomoć, svi freelance umjetnici dobit će socijalno osiguranje u trajanju od šest mjeseci, a ono će uključivati i naknadu za nezaposlenost. Ministrica Monika Grütters je izjavila: “Naše društvo treba svoj jedinstven i raznovrstan kulturni i medijski krajolik u ovoj povijesnoj situaciji koja je donedavno bila nezamisliva. (…) Trebali bismo iskoristiti svaku priliku da stvaramo dobre stvari za budućnost. Umjetnici nam nisu samo potrebni, već su neprocjenjivi, pogotovo sada.”

Mjere za pomoć kulturnom sektoru dio su ukupnog paketa pomoći za njemačko gospodarstvo u iznosu od 1.1 bilijuna eura. Mjere pomoći uključuju, između ostalog, i odluku da će se olabaviti kriteriji za dobivanje naknade za nezaposlenost i dječjeg doplatka. Također će biti moguće aplicirati i za potporu za stanovanje kako bi svi mogli ostati u svojim domovima – za taj oblik potpore vlada je osigurala dodatnih 10 milijardi eura. Donesena je i odluka da podstanare neće biti moguće izbaciti iz smještaja ukoliko neće biti u mogućnosti plaćati najam, ali će morati podmiriti svoje dugove stanodavcima nakon što prođe period krize.