politika
Hrvatska
vijest

Stvarnost – mimovi 6:0

Foto: AFP

Na Facebooku postoji iznimno zabavna stranica naziva Things that reactionaries say that would be awesome if true (Stvari koje govore reakcionari za koje bi bile sjajno da su istinite). Stranica uglavnom ironizira izjave, medijske članke ili mimove (krajnje) desne provenijencije koji u blago lijevim, centrističkim ili čak desnim politikama ili političarima vide neprijeporne znakove – komunizma. Fokusirana je pritom mahom na Sjedinjene Američke Države, ali vrlo lako se može primijeniti i na ostatak svijeta.

Što se tiče naših, domaćih prilika, nije bilo potrebno raditi posebnu stranicu. Naime, cijelom postupku smo mogli svjedočiti u sklopu kampanje za izbore unutar Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) koji su održani jučer. Na izborima se birao predsjednik, zamjenik predsjednika i četiri potpredsjednika. Pritom su, uz dvoje neovisnih kandidata na izborima za potpredsjednika, snage zapravo odmjerile dvije političke grupe u HDZ-u: “Odvažno za Hrvatsku” pod vodstvom trenutnog premijera Andreja Plenkovića te “Opcija za promjene” trijumvirata koji su činili Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier.

Rezultate sigurno već znate, Plenkovićev tim je pomeo konkurenciju. On je postao predsjednik u izravnom obračunu s Kovačem, Tomo Medved zamjenik u dvoboju s Penavom, a i sva četiri potpredsjednička mjesta idu grupi “Odvažno za Hrvatsku”. Ukratko, Plenkovićeva pobjeda je očekivana, dok su visoke pobjede u borbi za preostala mjesta iznenađujuća. No, kakve veze ti izbori imaju s duhovitom američkom Facebook stranicom? Pa “Opcija za promjene” je svoju kampanju zasnivala zapravo na sadržaju koji bi savršeno odgovarao “Stvarima koje govore reakcionari…”. Inzistirali su na tome da je HDZ pod Plenkovićem skrenuo lijevo, ukazivali na to da je on “ekstremni ljevičar” i slično.

Međutim, nisu oni to izmislili za potrebe kampanje. Novo iscrtavanje političkog spektra dio je “analiza” na krajnjoj desnici već neko vrijeme. Tako je jesenas uvaženi analitičar Nino Raspudić tvrdio da je SDP ekstremna ljevica, Plenkovićev HDZ ljevica, Most lijevi centar, a Škoro centar. Sami procijenite koliko moraš biti desno da ti Most bude lijevi centar. No, čini se da taktika zasnovana na materijalu za Facebook stranicu i ironizaciju mimova ipak ne prolazi. Stvarnost ipak ne trpi toliku količinu nehotične ironije. Pogotovo stvarnost u kojoj ti je protukandidat za zamjenik čovjek koji je na čelu Ministarstva branitelja koje organizira državne sprovode za poginule ustaše, a protukandidatkinja za potpredsjednicu uvažena članica ustaške dijaspore.

Nakon što je taktika propala unutar HDZ-a, treba vidjeti kako će ići sa krajnjom desnicom predvođenom Miroslavom Škorom. Postoji mogućnost da će se dio poraženih tamo skloniti, ali stvarnost bi mogla biti još izazovnija za nehotične ironijske mimove. Barem dok se Škoro ne odluči je li narodni tribun ili buržoaski pijun.