društvo
Hrvatska
vijest

Beskućnici između dva natječaja

Foto: Pixabay (ilustracija)

Hrvatska mreža za beskućnike izrazila je negodovanje zbog prepuštenosti beskućnika na milost i nemilost projektnoj logici. Njihov trogodišnji projekt “Centar za pomoć i podršku beskućnicima” 2017. godine odobrilo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a unatoč tome što projekt završava 31. svibnja 2020., Ministarstvo još nije raspisalo novi natječaj. Centar do tog roka mora iseliti iz prostora koji im je dodijeljen u Zagrebu u Branimirovoj ulici, a idući natječaj će biti raspisan tek u ožujku. Zvonko Mlinar, predsjednik Hrvatske mreže za beskućnike, objasnio je za Telegram da je Ministarstvu posljednji put trebalo pet mjeseci da finaliziraju projekt, što znači da Centar neće biti u mogućnosti pružati pomoć beskućnicima u međuvremenu, pri čemu naravno nije ni sigurno hoće li biti nastavka projekta.

Centar za pomoć i podršku beskućnicima je jedina organizacija u Zagrebu koja beskućnicima nudi pomoć mimo pružanja hrane i prostora za spavanje. Kako kaže Zvonko Mlinar, za hranu se beskućnici u međuvremenu mogu snaći i u pučkim kuhinjama, pa im to ne predstavlja najveći problem, no ključni problem je to što neće moći pronaći podršku kakvu trenutno dobivaju u Centru. Iz Mreže kažu da njihovi volonteri često skupljaju mlade beskućnike na određenim lokacijama na kojima oni spavaju, a za koje je poznato da ih dugoročno uvode u kriminal. U Centru im se nude edukacije i pomoć pri pronalasku posla i smještaja, pri čemu je poseban fokus na mladima koji s 18 godina završavaju na cesti jer po zakonu više nisu briga centara za socijalnu skrb. Mlinar je u razgovoru za Telegram izjavio da bi centri za socijalnu skrb trebali davati beskućnicima prebivalište, no to se ne radi. Beskućnici si zbog toga sami upisuju fiktivno prebivalište, a kod čestih legitimacija policija im zbog toga poništava osobne iskaznice. To ih pak sprječava u pronalasku posla koji ne mogu dobiti bez važećih dokumenata, pa tako u začaranom krugu mladi dugoročno završavaju na ulici i bez posla.

Hrvatska mreža za beskućnike već je naišla na probleme zbog nedovoljno čestog raspisivanja natječaja. Imali su dvije stambene jedinice za smještaj beskućnika, no one su ostale bez financijske potpore. U tim stambenim jedinicama živjelo je 34 ljudi, od čega njih 28 sada živi i radi samostalno, zahvaljujući podršci Mreže. Trenutno se čekaju rezultati novog natječaja za stambene jedinice koji bi trebali biti objavljeni u svibnju.