politika
Slovenija
vijest

Šarčeva akrobatika

Foto: AFP / Alain Jocard

Početak tjedna na regionalnoj političkoj sceni obilježila je ostavka slovenskog premijera Marjana Šareca. Premda je sam čin bio relativno iznenađenje, prethodna zbivanja na slovenskoj parlamentarnoj sceni nisu uopće isključivala ovakav scenarij. Sve je započelo potezom Ljevice koja je uskratila podršku vladajućoj koaliciji zbog nepoštivanja odredaba iz sporazuma koji je definirao podršku, a kulminiralo je oko dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Nakon što je Ljevica povukla svoju podršku, vlada je nastavila funkcionirati kao “normalna” manjinska vlada. U takvom kontekstu nestabilnost je sasvim očekivana. Glasove Ljevice u parlamentu Šarec je nastojao nadoknaditi glasovima zastupnika iz ekstremno desne stranke notornog Zmaga Jelinčiča. Pored stanovite ideološke nelagode koja ipak nije predstavljala nepremostivu političku prepreku, ključan problem činio je prebjeg jednog Jelinčičevog zastupnika u opozicijsku Slovensku demokratsku stranku Janeza Janše.

Također, problem u parlamentarnoj računici se pojavio i u stranci umirovljenika, DeSUS-u. Jedan od zastupnika se oteo partijskoj disciplini i počeo glasati po vlastitom nahođenju, najavljujući čak da će potencijalno podržati Janšu kao premijera. Do tenzija je došlo i u samoj vladi, i to između ministra financija Andrej Bertoncelja i ministra zdravstva Aleša Sabera oko proračunske kompenzacije u slučaju eventualnog ukidanja dopunskog osiguranja. Jučer ujutro je i ministar Bertoncelj podnio ostavku što se tumači kao kap koja je prelila čašu i nagnala Šareca na isti potez.

Za komentar smo upitali našeg dopisnika iz Ljubljane, Aneja Korsiku, koji tvrdi da je Šarčev potez, makar iznenađenje, prilično logičan. Naime, prošle subote je održan kongresa DeSUS-a na kojem je nakon petnaest godina predsjedanja strankom smijenjen Karlo Erjavec, inače i ministar obrane u vladi. Nakon smjene na čelu stranke, Erjavec je dao ostavku i na ministarsko mjesto. Nova predsjednica stranke je Aleskandra Pivec koja je puno sklonija Šarecu. Erjavčeva koalicijska podrška Šarecu nakon novih izbora je bila prilično upitna i sve je više koketirao s Janšom. Dolaskom Pivec na čelo stranke, misli Korsika, Šarecu je bilo puno lakše dati ostavku i najaviti iduće izbore s obzirom na to da mu je koalicijski potencijal i dalje relativno stabilan.

Također, njegova stranka je i dalje vodeća prema anketama, što čini ovaj potez i izvjesne prijevremene izbore iz njihove perspektive razumnim rješenjem. Iako je, kao što smo napomenuli, ostavka iznenađenje, kontekst sugerira da je ona svo vrijeme bila as u rukavu. Hoće li se ta akrobatika isplatiti, saznat ćemo, čini se, uskoro.