društvo
Hrvatska
vijest

Pošto žensko zdravlje

Foto: Obrani pravo na izbor (Facebook)

U Zadru je ove nedjelje, 26. siječnja, održan prosvjed “Pošto žensko zdravlje” u organizaciji udruge Antifjaka i Platforme za reproduktivnu pravdu. Prosvjednici su se okupili da bi ukazali na nedostatak primarne ginekološke skrbi u Zadru, ali i ostatku Hrvatske. Nedavno je 13.000 žena u Zadru ostalo bez svog ginekologa, zbog čega im je jedina opcija otići kod privatnika gdje pregled plaćaju i po 600 kuna, izjavila je Petra Karmelić iz Platforme za reproduktivnu pravdu.
Prosvjednice/i su u govoru ukazali na sve veću privatizaciju zdravstvenog sustava na štetu pacijentica, preopterećenost ginekologa zbog nerealne kvote od 9000 pacijentica po liječniku, nedovoljno ulaganje u školovanje stručnog kadra, kao i kronični nedostatak primalja. Prosvjednici smatraju da bi primalje trebale dobiti edukaciju i dozvolu za samostalan rad i tako rasteretiti ginekologe/inje. Osim Ministarstva i premijera, prozvali su županije i gradove kojima pri donošenju proračuna Domovi zdravlja nisu prioritet.
U zahtjevima prosvjednika stoji pokretanje procedure izrade Akcijskog plana za zdravlje žena za razdoblje 2020. – 2022., ostavka ministra Milana Kujundžića zbog dokazane nekompetentnosti i nebrige za zdravlje građanki, poziv gradonačelniku Branku Dukiću i županu Branimiru Longinu da kroz gradski i županijski proračun vrate javno zdravstvo građankama te omogućavanje primaljama da pružaju skrb i savjetovanje ženama.