politika
BiH
vijest

Otvoren ventil: Sarajevo ponovno ima plin

Foto: AFP / Elvis Barukčić / Ilustracija, postrojenje Sarajevo gasa

Plinovod prema Sarajevu odblokiran je u četvrtak 3. oktobra, a nakon potpisivanja jednogodišnjeg Ugovora o transportu gasa prema Federaciji Bosne i Hercegovine između Gas prometa Pale i BH Gasa.

Ažurirano 4.oktobra:

Ventil u Zvorniku otvoren je u posljednji čas budući da je Sarajevo u petak 4. oktobra počelo sa sezonom grijanja. Odgovornost za nastalo stanje i obustavu opskrbe plinom Federacije BiH danas se tumači kao posljedica nepostojanja državnog zakona o gasu. No taj problem – iako izrazito kaotično postavljen u bh. javnom prostoru – nije ni približno dobro artikuliran. Bosna i Hercegovina nema izgrađenu plinsku infrastrukturu, niti je zbog državnog monopola nad plinom ravnopravno zaštićena europskim pravilima. Pritom se novi plinovodi grade uz pomoć USAID-a koji će, bez sumnje, inzistirati na ukapljenom plinu kao alternativi ruskome plinu. Bosna čeka dovršetak izgradnje Jonskog plinovoda i tzv. južne interkonekcije (plinska mreža za BiH južno od Sarajeva). Međutim, u svim ovim planovima, iako se naglašava kako je BiH ostala van europskih energetskih financiranja (zbog državnog monopola) ne vodi se računa o trenutno aktualnoj plinskoj aferi u Europskoj uniji gdje su Zeleni poprilično aktivni u svojim namjerama zaustavljanja razvoja daljnje plinske strategije EU. Tako da idealistički obojeni planovi koje bh. političari posljednjih dana predstavljaju medijima nisu u toku sa političkim energetskim previranjima na ostatku kontinenta.

Srijeda 2. oktobra:

Zatvoren ventil: Sarajevo ostaje bez plina

Potpisivanjem Ugovora o transportu gasa prema Federaciji Bosne i Hercegovine, deblokiran je gasovod prema Sarajevu, a uredno snadbijevanje nastavljeno. No, do ovog problema došlo je dijelom i zbog neusvajanja državnog zakona o gasu, na koji se već godinama čeka. Zakon bi, u najkraćem, ojačao ulogu državnog regulatora gasa, no pitanje nadležnosti u bh. političkom diskursu, predmet je stalnih trakavica, čak i kada je poznato da bi donošenje zakona moglo pokrenuti investicije u milionima eura.

Problemi s opskrbom (i/ili, cijenom) plina koje smo u Europi očekivali do kraja ove godine, a zbog neriješenih europsko-ruskih odnosa, počeli su iz drugog razloga u jednom od manje očekivanih mjesta – u Bosni i Hercegovini. Tamo je u utorak 1. oktobra, kompanija Gas promet koja kontrolira plinski ventil za opskrbu Republike Srpske i Federacije BiH, zatvorila dovode koji opskrbljuju Federaciju, odnosno primarno glavni grad, Sarajevo. Ova mogućnost najavljena je još prošloga tjedna, nakon čega je uslijedilo tipično politikantsko nadmudrivanje između političkih predstavnika Federacije i vlasnika kapitala smještenih u Republici Srpskoj. Dogovor između dviju strana nije postignut, a predstavnici Federacije problem su nijekali sve do jučerašnjeg zatvaranja ventila.

Predstavnici Gas prometa s Pala koji je zatvorio ventil za medije su kazali kako je problem u tome što Sarajevogas (u javnom vlasništvu) i predstavnici Ministarstva energije, rudarstva i industrije u FBiH nisu produžili ugovore za naredne godine. Direktorica Sarajevogasa prošlog tjedna hitno je smijenjena odlukom Nadzornog odbora.

No, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić dao je neobičan odgovor o genezi problema kazavši: “Bh. kompanija Sarajevogas redovno servisira i vrši obaveze. Ugovor s Gas prometom nije istekao, jer ga i nema. Nije mi jasno kakva je ovo resorna konstrukcija i šta žele postići. Prema njihovom aktu, primopredaja može biti jedino na sredini rijeke Drine, što je neprihvatljivo iz više razloga. To je skandal i nezapamćen prijedlog i nemoguće je na takav način razgovarati o mjestu primopredaje. Pozivam ovaj put i resorno entitetsko ministarstvo, kao i ministarstvo Republike Srbije da sjednemo i razgovaramo i da se ovaj spor u vezi s aneksom riješi”.

Tržištem po glavi

S druge strane unutarnje granice, u RS-u pak navode kako oni posluju prema tržišnim uvjetima i kako plinsko tržište kod njih funkcionira te da je problem u BH-gasu koji je monopolist, zbog čega FBiH nema zakon koji regulira plinske odnose. Kako pojašnjava Oslobođenje problem leži u tome što “Gas promet Pale koji “gospodari” ventilom u Zvorniku, traži navodno blizu milion maraka da bi pustio gas za Federaciju BiH u toku grijne sezone”. Prema pisanju Oslobođenja, radi se o tarifi za korištenje plinovoda koji je u njihovom vlasništvu. Isti medij dalje objašnjava kako spornog ugovora nema jer Gas promet nikada do sada nije ni bio ugovorna strana u ovome poslu jer je dijelom plinovoda od granice između BiH i Srbije do prvog ventila u Zvorniku, odnosno na dionici Karakaj-Šepak, uprvljala firma Srbija gas. Međutim, nakon što je Srbijagas predao ovih 19 kilometara plinovoda Gas prometu nastao je problem jer sada firma sa Pala traži da se i njima plaća naknada za transport. Pri tome oni su u poziciji da postavljaju uslove, jer oni kontroliraju ventilom u Zvorniku, preko kojeg dolazi sav plin za BiH. “Pri tome treba znati”, piše Oslobođenje “da se gasovod, u tački u kojoj presijeca granicu između BiH i Srbije nalazi pod zemljom. Na tom mjestu je livada i na toj livadi je utvrđeno odakle počinje dio gasovoda kroz BiH, koje je dat Gas prometu. Inače je praksa svugdje u svijetu da se “granice” gasovoda vode od ventila do ventila i ovo je možda jedinstven slučaj u svijetu da neko počinje gospodariti gasovodom od livade do ventila”.

Kako navode razni bh. mediji, sporni ugovor trebao bi biti potpisan svaki čas. Direktori i službenici odgovorni za novonastalu situaciju ne javljaju se novinarima na pozive uz objašnjenja hitnih sastanaka. No, da se cijela situacija mogla lako izbjeći, govori i informacija da je Gas promet zaprijetio BH-gasu još u februaru ove godine da će obustaviti isporuku za Federaciju ukoliko se ne potpiše novi ugovor. Budućnost plinskih odnosa u Bosni je narušena, a posljedice su izvjesne: Sarajevo ima rezervi plina još samo za sutra. Ako se ventil do tada ne otvori, za očekivati je da će ovaj plinski problem prerasti u još jednu bosansku mini-krizu.