društvo
vijest

Sjena ubojstva iz mržnje u Ateni?

Foto: AFP / Louisa Goulimaki

Više stotina prosvjednika okupilo se preko vikenda u centru Atene kako bi obilježeli godišnjicu ubojstva Zaka Kostopoulosa. Na mjestu ubojstva nosili su transparente na kojima je pisalo “Godinu dana bez pravde”, a slične su poruke ispisane i na obližnjoj zlatarnici. Zašto tamo? Prema onome što se zna, smrtonosne ozlijede nanijete su tridesettrogodišnjem mladiću upravo tamo, a počinitelj je vlasnik te radnje zajedno s još jednom osobom koja je radila u obližnjem uredu.

Prve medijske objave nakon ubojstva tvrdile su da je Zak “narkoman koji je pokušao opljačkati zlatarnicu”, a to je verzija događaja koju su, kako se čini, policiji i medijima ispričali počinitelji. No u tu verziju danas malo tko vjeruje, a zahtjev za istragom grčkom ministarstvu pravde podnio je i Amnesty International. Prvi povod za sumnju bila je snimka nadzorne kamere, koja je pokazala kako dvojica muškaraca brutalno prebijaju Zaka, a zatim isti posao nastavlja i policija koja ga je u međuvremenu vezala lisicama.

Ubrzo nakon toga Zak je preminuo. Toksikološki test pokazao je kako žrtva nije konzumirala ni alkohol ni drogu, a nije pronađeno ni oružje kojim je navodno “pljačkao” zlatarnicu. Osim toga, Zak nije tek neki nepoznati narkoman, već jedno od najprepoznatljivijih lica grčkog LGBT aktivizma. Prema izjavama svjedoka, on je u zlatarnicu ušao da izbjegne napad kojim su mu prijetile nepoznate osobe u obližnjem kafiću. Osim toga, spomenuta snimka nadzorne kamere pokazuje kako pokušava pobjeći iz zlatarnice, a ne ući u nju, pri čemu ga dvije osobe napadaju.

Službena istraga ubojstva je završena početkom ove godine, no Zakovi prijatelji i obitelj, kao i dio javnosti, vrlo su sumnjičavi prema njezinim rezultatima. Policija npr. nije zatražila snimke telefonskih razgovora između dvojice počinitelja kako bi utvrdila njihove motive, a ni potražila druge snimke događaja osim onih koje su već ranije “iscurile” u medije. Unatoč brojnim opravdanim sumnjama u zločin iz mržnje, slučaj nije do kraja istražen, svi počinitelji i dalje su na slobodi i bez posljedica, a suđenje koje je već okaljano policijskim propustima još nije ni započelo.