politika
Makedonija
vijest

Blještavi pad antikorupcije

Foto: Screenshot / YouTube

Da prilika zaista čini lopova te da korupcija nije psihološka karakteristika nazadnih ljudi, već neoporeziva financijska prilika, pokazuje se od sredine ljeta u Makedoniji – Sjevernoj Makedoniji. Tamo je početkom augusta s položaja šefice Specijalnog tužiteljstva (SJO) pala glavna tužiteljica Katica Janeva – makedonska antikorupcijska nada koja je, po medijskim natpisima, trebala izvući Makedoniju s Balkana i učiniti od nje pravu, pravnu državu. Janeva je osumnjičena za trgovanje utjecajem u aferi Reket koja je doživjela “krešendo” objavom snimaka dvojice posrednika bliskih SDSM-u – Bojana Jovanovskog i Zorana Milevskog – koji odnose torbu (Louis Vuitton) napunjenu s milijun eura. Ta su sredstva trebala spasiti zatvora biznismena bliskog bivšem premijeru Nikoli Gruevskom (koji je pak, podsjetimo se, od makedonskog zatvora pobjegao u Europsku uniju – u Mađarsku.)

Glavni lik ove afere je Bojan Jovanovski ili Boki13, osebujna Instagram persona koji je od medijskog performera u trenutku promjene vlasti u Makedoniji postao neformalnim vlasnikom televizijske kuće 1TV (uz veliku medijsku pompu i prisutnost premijera Zorana Zaeva te drugih stranačkih ljudi na otvorenju). 1TV je upravo ovih dana zatvorena jer radnicima od uhićenja Jovanovskog 15. jula nisu isplaćivane plaće. Jedan od službenih vlasnika ove televizije otac je uhićenog Jovanovskog. Boki 13 je svoju javnu prisutnost gradio uglavnom prikazujući se kao SDSM-ov čovjek, uvijek se naslikavajući sa socijaldemokratima. Uostalom, i njegov osobni “rebrending” odgovara promjeni vlasti. Njegov kolega u zločinu je također medijsko-marketinški biznismen Zoran Milevski koji čini se, nije gej, pa zbog toga javnosti nije niti toliko zanimljiv kao Jovanovski.

Mediji slučaj zovu Reketom jer je vlasti o svemu obavijestio biznismen Orče Kamčev, inače osumnjičen u aferi Imperij, a koji je domišljatom dvojcu isplatio milijun i pol, od traženih osam milijuna eura. Afera Imperij jedna je od onih koju su razotkrile ilegalne snimke prisluškivanja brojnih makedonskih građana (čime su započeli prosvjedi koji su na kraju doveli do promjene vlasti). Socijaldemokrati koji su dobili izbore nakon pada Gruevskog, sada se moraju iskoprcati iz skandala Reket koji djeluje poprilično amaterski. Iako o umiješanosti vlade u aferu Reket nema zapravo nikakvih dokaza, desničarski talijanski medij “La Verita” pokušaj jednog performera da zaigra u kolu “velikih dečkiju” dakako prikazuje kao suštinski problem Balkana nedostojnog Zapada.

“Kriminalci, sujetan novinar i jedan peder”

Afera Reket izišla je u javnost početkom mjeseca augusta kada je “La Verita” na YouTube postavila video snimke koje prikazuju Jovanovskog i Milevskog kako broje eure i stavljaju ih u Louis Vuitton torbu s kojom potom izlaze iz zgrade pokrivene video nadzorom. La Verita je dakako slučaj frejmala kako bi pokazala Balkan kao nazadno i degenerično mjesto, a Makedoniju “toliko” korumpiranom zemljom koja nikako ne smije postati dijelom Europske unije. Također u augustu o aferi je pisao i makedonski novinar Branko Georski na svom portalu Plusinfo.mk, no bez navođenja imena. Ipak, budući da afera traje neko vrijeme, a opće tužiteljstvo nadležno za kriminal se čini tromo, makedonski mediji počinju problematizirati pasivnost pravosudnog sustava te se pitaju ima li zastoj u procesuiranju ovog slučaja možda ipak veze s umiješanošću vlasti.

Tome je pripomogla i činjenica da specijalna tužiteljica Katica Janeva nije odmah uhićena niti je odmah smijenjena s pozicije. U međuvremenu to je ispravljeno, ona danas ima status osumnjičenika, i to primarno zbog snimki na kojima se čuje (pretpostavlja se) njezin glas u komunikaciji s Jankovskim, dok tema razgovora jeste slučaj Orčeta Kamčevog. To je poljuljalo vlast SDSM-a kojima ipak u korist ide činjenica da je upravo premijer Zoran Zaev još sredinom jula prvi obavijestio Tužiteljstvo za organizirani kriminal (nadređeno SJO-u) koje je pokrenulo istragu i protiv Janeve i dvojice biznismena.

Zaev pak u maniri pravog socijaldemokrata 21. stoljeća, poprilično nalik bivšem hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću (i kandidatu za budućeg predsjednika države) inertnost pravosudnog organa maskira patronizirajućim izjavama protiv društva kojeg bi trebao zastupati. Njegov komentar na cijelu ovu aferu svakako oslikava socijaldemokraciju 21. stoljeća: “Svakako da neću dozvoliti da mi nekoliko kriminalaca, jedan sujetan novinar i, da oprosti LGBT zajednica, jedan peder sruše ovu vladu. Ne. Borićemo se do kraja i svako će snositi svoju odgovornost“.

Podsjetimo, funkcija novinara je da objavljuju istinu, točnu i pravovremenu, upravo kako bi između ostalog i LGBT zajednica na idućim izborima znala koga birati. Nadajmo se, idući put, još pametnije.