klima
vijest

Beščasni pojas beščasni put

Foto: AFP / POOL / Nicolas Asfouri / Xi Jinping nazdravlja Inicijativi Jedan pojas jedan put

Kineska inicijativa “Jedan pojas jedan put” teška više bilijuna američkih dolara mogla bi dodatno udaljiti svijet od ispunjenja ciljeva Pariškog sporazuma. Izgradnja tog puta te promet koji bi njome prolazio izazvali bi povećanje globalnih emisija stakleničkih plinova te zagrijavanje veće od kritična dva stupnja Celzijusa.

“Jedan pojas jedan put” prolazio bi kroz 126 zemalja koje su danas odgovorne za 28 posto globalnih emisija, no ovom putanjom razvoja, njihov bi udio do 2050. godine iznosio 66 posto, pokazalo je to istraživanje koje je proveo Ma Jun, posebni savjetnik kineske centralne banke za zelene financije.

Posljedice dovršetka gradnje ovog puta značile bi udvostručenje globalnih emisija stakleničkih plinova u odnosu na zagrijavanje od dva stupnja ispod čega moramo zadržati emisije ako želimo spasiti planet. Štoviše, istraživanje kineskog tima pokazalo je da bi prosječan porast temperatura – samo zbog ove inicijative narastao na 2.7 stupnjeva Celzijusa, piše portal Climate Change News. Istraživanje je objavio utjecajan kineski Centar za financije i razvoj koji zakonodavcima predlaže javne politike. Prema ovom istraživanju, u infrastrukturu “Jednog puta jednog pojasa”, potrebno je uložiti čak 12 bilijuna američkih dolara za dekarbonizaciju projekta, odnosno za učiniti ga zelenim, no studija zaključuje, piše Climate Change News, čak ni to vjerojatno ne bi bilo dovoljno da se ostane na tragu ispunjenja UN-ovih ciljeva za 2050. godinu.

No, to nije jedini kineski krimen globalno rasvijetljen u posljednje vrijeme. Činjenicu koje smo na Balkanu itekako svjesni, a to je da Kina usprkos obećanju zatvaranja svih svojih elektrana na ugljen, zapravo izvozi tehnologiju “čistog ugljena” na druge svjetske periferije. Radi se o tehnologiji danas zabranjenoj u Kini. No, osim toga, nedavno se pokazalo da Kina zapravo i dalje ulaže u tehnologiju ugljena – te da samo u prvoj polovici 2019. godine u “čisti ugljen” uložila oko milijardu dolara podvalivši to pod “zelene” financije. Prema istraživanju Greenpeacea, od 2014. godine, Kina je u zemljama “Jednog pojasa jednog puta” producirala 67.9 gigavata energije na ugljen, dok je istovremeno iz solarne i vjetro-energije proizvela tek 12.6 gigavata energije.