društvo
vijest

Kriminalizacija ljudskosti

Foto: AFP / Pau Barrena

Scott Daniel Warren imao je puno sreće. Ovaj 36-godišnji sveučilišni nastavnik geografije iz Arizone za dlaku je izbjegao dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu nakon što se porota nije uspjela dogovoriti oko njegove krivnje. Njegov “zločin”? Ponudio je hranu i vodu izbjeglicama iz Srednje Amerike koji su prelazili kroz pustinju u pokušaju da uđu u SAD. Time ih je vjerojatno spasio od sigurne smrti, ali i umalo uništio svoj život. Ovaj slučaj nije posljedica neke pravne začkoljice ili nesporazuma, nego svjesne odluke administracije Donalda Trumpa da kriminalizira spašavanje života. U bizarnom preokretu, umjesto da se propuštanje spašavanja tuđeg života tretira kao zločin, kažnjavaju se oni čija savjest ne dopušta da sudjeluju u tuđoj smrti. Ljudski životi tek su kolateralna žrtva svetosti državne granice.

Američki predsjednik vjerojatno spada među degutantnije zagovornike kažnjavanja humanosti, ali daleko je od jedinog. Dapače, slična kazna kao Warrenu sada prijeti i Piji Klemp, njemačkoj kapetanici broda koja je spasila, prema procjenama, oko 14.000 ljudi od utapanja tijekom više godina. Umjesto ordena ili međunarodnih nagrada, sada joj prijeti višedesetljetna zatvorska kazna u Italiji čija je ekstremno desničarska vlada od nje odlučila napraviti primjer kako bi spriječila druge da spašavaju ljudske živote. To da talijanski potpredsjednik vlade Matteo Salvini, koji se povremeno identificira s Mussolinijem, nema nekog obzira prema ljudskim životima ne treba nikoga čuditi. No ni s ove strane Atlantika se ne može sve svesti na samo jednog osobito degutantnog političara.

Pokazuje to, uostalom, tužba na nekih 250 stranica koju su dva odvjetnika nedavno podnijela protiv Europske unije i njezinih vlada Međunarodnom kaznenom sudu. U njoj se precizno argumentira kako su politike koje se dogovaraju na europskoj razini izravno odgovorne za većinu smrti na Mediteranu. Ne odnosi se to samo na zabrane spašavanja života, već i na odluku da se izbjeglice koje pokušavaju doći do sigurnih lokacija prisilno zatvaraju u Libiji, zemlji koju su prije osam godina bombardiranjima u velikoj mjeri razorile upravo zemlje Unije te SAD. Rat otada traje, a Unija financira one paravojske koje su spremne zatvarati ratne izbjeglice iz drugih zemalja na područjima pod svojom kontrolom. U pravilu u nehumanim uvjetima. Kriminalizacija svih onih koji ne pristaju na ove zločine čini se kao žalostan, ali logičan sljedeći korak.