rad
vijest

Gorak okus čokolade

Foto: AFP / Sia Kambou

Prema najnovijem istraživanju organizacije Global Forest Watch došlo je do promjene svjetskih trendova u deforestaciji. Nažalost, ne po pitanju stupnja i razmjera nestajanja šuma, već što se tiče lidera u tom procesu. Iako su Brazil i Indonezija i dalje na samom čelu, deforestacija u tim zemljama više ne prednjači po tempu. Trenutno su na vrhu Gana i Obala Bjelokosti.

U tim je zemljama proces deforestacije u 2018. godini “napredovao” za čak 60%, dok se na svjetskoj razini zadržao na jednako alarmantnih 26%. Što je uzrok takvoj eskalaciji u Gani i Obali Bjelokosti? Ni manje ni više nego europske čokoladne navike. Naime, šume se mahom uklanjaju zbog proizvodnje kakaa. Gana i Obala Bjelokosti su vodeće zemlje u svijetu kad je riječ o proizvodnji kakaa, drže otprilike 60% svjetskog tržišta, a većinu toga izvezu u Europu.

Međutim, nije samo deforestacija nesretna “eksternalija”, kako bi se reklo ekonomskim rječnikom, proizvodnje kakaa na zapadu Afrike. Ni oni koji ga proizvode ne prolaze puno bolje od šuma koje su otklonjene kako bi ga se moglo proizvoditi. Na primjer, radnici u Obali Bjelokosti dnevno zarade otprilike pola dolara, što nije dostatno ni za trećinu sredstava nužnih za preživljavanja. Ovdje govorimo o najelementarnijem preživljavanju, nikakvim drugim ljudskim potrebama. Također, nezanemariv je udio dječjeg rada: prema istraživanjima, na plantažama u Gani i Obali Bjelokosti radi više od dva milijuna djece.

Svi ti problemi nerijetko uđu u radar europske politike, ali kako se čini, zasad, više u obliku vježbanja moralnosti nego operativne politike. Primjerice, Manfred Weber, spitzenkandidat europskih pučana, zalagao se tijekom kampanje za obustavu dječjeg rada na svjetskoj razini, a kao metodu je nudio europske trgovačke sporazume sa regijama ili zemljama koji bi kao uvjet nosili sa sobom zabranu dječjeg rada. Također, nekoliko je zemalja već tražilo od europskih institucija da poduzmu nešto oko deforestacije i dječjeg rada, a čak su se i europske kompanije iz industrije čokolade, zajedno sa zastupnicima u Europskom parlamentu, javile sa zazivom regulacije.

No, sve je to zasad samo reklama, vapaj ili mrtvo slovo na papiru.