politika
Bugarska
vijest

Nije kriv za korupciju jer je tog rođaka jednom prebio

Foto: AFP / Aris Oikonomou

Bugarska se vladajuća stranka našla u sličnim problemima kao i HDZ, samo u nešto većem obimu i s težim posljedicama. Dok se HDZ prilično uspješno izvlači iz afera s imovinom i nekretninama ministara (Žalac, Marić, Tolušić), Građani za europski razvoj Bugarske (GERB) su prisiljeni na ostavke pojedinih ministara, a rejting im klizi prema dolje. Hrvatski su mediji već cijelu situaciju prokomentirali u polurasističkom tonu: čak i Bugari smjenjuju ministre zbog afera, ali mi ne.

Afera “Aparmentgate” o kojoj smo ovdje već pisali i u kojoj se ispostavilo da su dužnosnici GERB-a priskrbili luksuzne stanove daleko ispod tržišne cijene poprilično je potresla bugarsku političku scenu prije dva mjeseca, ali čini se da se kraj ne nazire. Elena Jončeva, novinarka koja predvodi listu konkurentske Bugarske socijalističke stranke na euroizborima, za koruptivne djelatnosti i laganje u imovinskoj kartici je optužila samog premijera i čelnog čovjeka GERB-a Bojka Borisova. S tim otkrićem je izašla u javnost u ponedjeljak, dan prije dolaska Spitzenkandidata europskih pučana Manfreda Webera u Bugarsku.

Prema navodima Jončeve, Borisov je aktivno sudjelovao u ilegalnoj razmjeni zemljišta u korist svog rođaka Radoslava Ivanova te posjeduje luksuzni stan u Barceloni koji nije naveo u imovinskoj kartici. Borisov je odmah odgovorio na optužbe u jednoj televizijskoj emisiji. Za stan u Barceloni kaže da nije njegov već da je vlasništvu bugarskog farmaceutskog poduzetnika Aleksandra Čauševa. A što se tiče razmjene zemljišta, Borisovljev odgovor je urnebesan. Naime, tvrdi da u tome nije sudjelovao jer s tim rođakom nije u dobrim odnosima. A kao dokaz u prilog toj tvrdnji je rekao da je svojedobno tog Ivanova i još jednog rođaka prebio zbog neke pumpe.

Jončeva je automatski odgovorila na Borisovljevu obranu i priložila dodatne dokaze. Tako je javnosti na uvid ponudila sken dokumenta koji bi trebao potvrditi njegovo vlasništvo nad stanom u Barceloni i fotografiju na kojoj se nalaze Borisov i Ivanov, a koja sugerira da su njih dvojica u prilično dobrim odnosima. Činjenica da se novinarka nalazi na listi suparničke političke opcije izaziva dozu opreza, ali Borisovljeva bizarna obrana definitivno ukazuje na to da tu nešto ne štima. Politički učinak nove afere procijenit će se već na euroizborima, a političke korupcije ćemo se teško riješiti bez daljnje demokratizacije društva, politike i ključno – ekonomije.