politika
vijest

Ako izgubiš izbore, naprosto ih poništi

Foto: AFP / Bulent Kilic

Iznenadnom odlukom tijela za nadzor izbora, jučer su poništeni prije više od mjesec dana održani izbori u Istanbulu. Kada je krajem marta vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) na lokalnim izborima u Turskoj prošla lošije nego što je očekivala, poraz u najvećem gradu osobito ju je zabolio. AKP je doduše, gledajući na razini zemlje, zapravo dobio izbore: osvojili su najveći broj gradova, regija i općina te osvojili najveći broj glasova. No u turskoj politici već neko vrijeme – i to zaslugom AKP-a i njegovog lidera Recepa Tayyipa Erdoğana – vrijedi pravilo sve ili ništa. Svojim kontinuiranim progonom opozicije, stvorili su atmosferu u kojoj da bi politički preživjeli moraju neprestano održavati apsolutnu većinu. A lokalni su izbori pokazali da je potpora vladi pala ispod 50% i da su se birači u velikim gradovima okrenuli od njih.

Postoji razlog zašto je to najopasnije baš u Istanbulu. Nije riječ samo o tome da u tom gradu živi oko 20% stanovništva zemlje, već je on i simbolički važan. Stara osmanska metropola je mjesto gdje je Erdoğan započeo svoj politički uspon. Prije kontrole nad cijelom zemljom, Erdoğanov model “umjerenog islamizma” isproban je u Istanbulu. Tada je on, doduše, svoju popularnost temeljio na obećanju demokratizacije zemlje. Sada je tu zemlju isti lider gurnuo dalje prema mraku autoritarizma. Poništavanje izbora u Istanbulu jedan je od odlučnijih koraka prema tom mraku. Formalni izgovor za to su navodne nepravilnosti, koje je isto tijelo za nadzor već ranije odbacilo kao nevažne. Uz dopuštenje tijela za nadzor, novi je gradonačelnik već i prisegnuo, ali ništa od toga nije spriječilo vlast da dodatno zavrne ruke i vrati sve na početak.

Težak izbor za opoziciju

A ako se izbori doista i ponove, sigurno je da će ovog puta doista biti sustavne izborne prijevare. Na nju je AKP već navikao: na svakim izborima pojavljuju se snimke aktivista vladajućih koji ubacuju goleme količine listića u kutije. Na istoku zemlje, gdje žive većinom Kurdi, takav tip prijevare je već sistematiziran i legaliziran. U mnoge istočne općine prije izbora se pošalje golem broj vojnika, koji povremeno budu brojniji od stanovništva, da glasuju i biraju vlast ljudima koji tamo žive. Zanimljivo, tijelo za nadzor izbora tu sustavnu prijevaru nikada nije smatralo problematičnom. Dapače, čak i kada AKP na istoku unatoč prijevari izgubi izbore, nema nikakvih problema s tim da pobjednike naprosto diskvalificira i na mjesto načelnika postavi poražene kandidate iz AKP-a, kao što se nedavno dogodilo u kvartovima kurdskih gradova Vana i Diyarbakıra.

Opozicija je sada u doista nepovoljnoj poziciji: ako odustanu od izbora automatski prepuštaju vlast diktatoru. Ako sudjeluju na ponovljenim izborima koji će sigurno biti namješteni, kao što je namještena i ova odluka, rezultat će vjerojatno biti isti, samo uz veći legitimitet vlasti. Jučer je povodom odluke održan i veliki prosvjed, no on neće pokolebati autoritarnu vlast u njezinim namjerama. Novi izbori su zakazani za 23. juna, a dotad je još svakakav razvoj događaja moguć. Posljednjih godina jedno je postalo sigurno: turske su vlasti spremne na sve.