politika
Bugarska
vijest

Europski liberali na mukama s bugarskim kapitalistom

Foto: AFP / Nikolaj Dojčinov

Za očekivati je da će transnacionalne političke organizacije patiti od određene razine neusklađenosti među članovima. Politička povijest i lokalni konteksti su dovoljno varijabilni faktori. Neusklađenosti koje prelaze u probleme sve su češće na europskoj razini. Tome su definitivno pridonijeli rasplet ekonomske krize, izostanak obećanog smanjenja jaza između ekonomskog centra i periferije te usporedni rasap političkog centra.

Najpoznatiji primjer raskola je slučaj Europske pučke stranke i problematičan status mađarskog Fidesza. No i druge grupacije u Europskom parlamentu često moraju smanjivati najmanji zajednički nazivnik u svrhu zadržavanja kakve-takve koherencije. I dok angažman u samom parlamentu ostavlja prostora za zajednički rad na usaglašavanju stavova, izbori za taj parlament i kampanja koja im predstoji puno su riskantniji teren.

Svjež primjer nam stiže iz Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE). Naime, ta transnacionalna stranka koja okuplja liberalne stranke na nacionalnim nivoima ovaj put ima problem s bugarskom članicom u svojim redovima. Tamošnji Pokret za prava i slobode (DPS) na svojoj je listi za euroizbore istaknuo medijskog mogula Deljana Peevskog. S tim da se Peevski nalazi na drugom mjestu na listi i prema anketama je njegov ulazak u parlament vrlo izvjestan.

Spomenimo da je Peevski već bio uspješan i na prošlim izborima za europarlament. Osigurao si je zastupničko mjesto, ali ga je navodno morao ustupiti tadašnjoj bugarskoj ministrici ekologije Iskri Mihajlovoj. Tada se šuškalo da ga je na taj potez nagnao lider ALDE-a Guy Verhofstadt. I to nakon što inicijalno nije uspio nagovoriti DPS da ga ne stavi na listu. Kako se kasnije dogovor uspio postići, nije poznato.

Ali je poznato da je ALDE-u i dalje nelagodno. Naime, nisu htjeli izravno odgovoriti na upit novinara o problematičnosti kandidature Peevskog. Glasnogovornik je samo napomenuo da njihove članice imaju autonomiju pri sastavljanju lista, a da će se o Peevskom, ako bude bio izabran, “brinuti” zastupnički klub ALDE-a u parlamentu. Preciznije, da će paziti da Peevski poštuje liberalno-demokratske vrijednosti. No, problem je taj što se Peevski, prema izvještaju Reportera bez granica, smatra ključnim faktorom niske razine medijskih sloboda u Bugarskoj.

Peevski je, između ostalog, vlasnik i “Nove bugarske medijske grupe” koja u svom vlasništvu ima dvoje dnevne novine, televizijski kanal i nekoliko internetskih portala te kontrolira 80% distribucije tiskanih medija. Osim monopolne uloge, Peevskog se optužuje da koristi svoje medije za obračune s neistomišljenicima. Protiv njega se vodilo i nekoliko istraga zbog navodne utaje poreza, no do sada nijedna nije rezultirala prijavom. Zbog svega toga Peevski očito ne odgovara imidžu ALDE-a. Naime, kako živi u Istočnoj Europi on je oligarh, a ne kapitalist. A vjera u slobodno tržište, proklamiranu vrijednost liberala, gubi snagu kad netko baš preuzme tržište. Valjda nitko nikad na tržištu ne smije pobijediti do kraja da bi liberalne vrijednosti bile očuvane. Pogotovo u Istočnoj Europi.

Naravno da ne možemo ni blizu navijati za izbornu pobjedu tipa poput Peevskog, ali ako se to ipak dogodi, bit će zadovoljstvo pratiti nelagodu među europskom liberalnom elitom.