politika
vijest

Ryanair: deseti najveći europski zagađivač

Foto: AFP / John Thys

Irska aviokompanija Ryanair uspela se na 10. mjesto najvećih zagađivača okoliša u Europskoj uniji. Štoviše, radi se o prvoj europskoj kompaniji koja je dospjela ovako visoko na listu zagađivača van elektrana na ugljen koje zauzimaju ostalih 9 mjesta na ovoj notornoj listi. Čak sedam od 10 najgorih zagađivača su njemačke elektrane, bugarski kompleks od tri elektrane Marica istok i jedna elektrana u Poljskoj koja je ujedno prva na listi, piše Guardian.

Ryanair je završio na ovoj listi zahvaljujući porastu emisija ugljika od čak 49 posto u posljednjih pet godina. Ova aviokompanija prevozi 130 milijuna ljudi godišnje, a prošle su godine prijavili emisije stakleničkih plinova u iznosu od 9,9 megatona, što je porast u prošloj godini od 6,9 posto, podaci su to iz Registra europskog sustava trgovanja emisijama, navodi Guardian.

Avijacija je odgovorna za otprilike 3 posto europskih emisija stakleničkih plinova, pokazuju isti podaci. No, procjene buduće potrošnje pokazuju da bi ovaj udio mogao narasti za čak 700 posto do 2050. godine ako sektor nastavi rasti ovim tempom. Avijacija se tako postupno pretvara u europski najveći klimatski neuspjeh, smatra Guardianov sugovornik Andrew Murphy iz Europske federacije za transport i okoliš. Europski avioprevoznici plaćaju svega 800 milijuna eura godišnje za svoje pravo da zagađuju okoliš. No, prema objektivnijim procjenama, ove kompanije morale bi zapravo plaćati oko 27 milijardi eura, kada bi im se uvela obveza plaćanja punog iznosa PDV-a, te kada bi im se ukinule druge porezne olakšice. Dok emisije stakleničkih plinova postupno padaju u drugim industrijama, u avijaciji one rastu, a od 2014. do kraja prošle godine taj rast iznosio je 26,3 posto, čime je ovaj oblik prijevoza nadmašio sve druge oblike.

Drugi najveći avio zagađivač je EasyJet koji se nalazi na 31. mjestu na istoj listi, pri čemu je u 2018. godini narastao promet i ove kompanije i to za 11 posto. Najveći rast nakon ovih niskobudžetnih aviokompanija imaju Lufthansa te Norwegian i British Airlines. Ipak, iz Ryanaira se brane kako je njihova kompanija zapravo najzelenija i najčišća jer upravo ova kompanija ima najnižu emisiju CO2 po kilometru po putniku. Stoga je velika razlika između ukupnih emisija koje su kompaniju plasirale na 10. mjesto najvećih zagađivača i emisija po putniku rezultat velikog broja prevezenih putnika.

Usprkos alarmantnim brojkama – a sve brojke sad već jesu alarmantne jer je pad emisija premalen da bi utjecao na poboljšanje klimatskih uvjeta – avijacija besplatno dobiva čak 85 posto emisijskih kvota. Besplatno. To znači da usprkos svim promjenama, ugovorima poput Pariškoga, i sl., Europa ponovno nije ništa napravila da zaista doprinese smanjenju intenziteta klimatskih promjena. To što Ryanair ne plaća ništa za čak 85 posto svojih emisija omogućilo im uštedu od 96,6 milijuna eura u 2018. godini.

Ovo je stvarna cijena javno subvencioniranih letova, odnosno jeftinih letova koji postoje s ciljem promicanja turizma. Adekvatna europska proklimatska politika za početak bi značila uvođenje poreza na kerozin, pa poreza na ugljikove emisije, pa nametanje obaveze aviokompanijama da pređu na goriva koja ne emitiraju stakleničke plinove.

No iz ovog se primjera vidi još jedna nedosljednost EU – iako je jedna poljska elektrana na prvom mjestu najvećih europskih zagađivača, to je jedina poljska elektrana, dok čak 7 najgorih zagađivača u Europi dolazi iz Njemačke. Malo onda vrijedi jučerašnje hvaljenje njemačke vlade kako su emisije stakleničkih plinova pale prošle godine.