politika
Albanija
vijest

Zastupnici na aukciji

Foto: AFP / Stringer

Već nekoliko mjeseci albanska opozicija bojkotira rad parlamenta i svoje političke težnje nastoji ostvariti vanparlamentarnim putem: uličnim demonstracijama i drugim oblicima pritiska. Tu se, sukladno snazi, ističu dvije najjače opozicijske stranke – Demokratska stranka (PD) i Socijalistički pokret za integraciju (LSI). Međutim, njihove planove sve više podriva zakonski okvir u kojem funkcionira tamošnji parlament.

Kako izvještava BIRN, prilikom odluke o bojkotu 41 zastupnik Demokratske stranke od njih ukupno 43 je podnio ostavku na mjesto zastupnika, dok je isti potez odradilo i 17 od ukupno 19 zastupnika LSI-a. Međutim, prema sistemu zatvorenih stranačkih lista, ti mandati su ponuđeni kandidatima na izborima koji su se nalazili na listi iza izabranih zastupnika. Ukupno sedam kandidata s lista LSI-a i četiri s liste PD-a je posljednjih dana prihvatilo zastupničko mjesto i položilo zakletvu u parlamentu.

Vladajuća Socijalistička stranka (PS) je odmah proglasila parlament funkcionalnim, dok je oporba optužila stranku premijera Edija Rame da je kupila zastupnike s njihovih lista. Također, Rama je nove zastupnike nazvao “novom opozicijom”, dok su ih njihove bivše stranke proglasile izdajnicima. U svrhu pozicioniranja i manjka stranačke pozadine, neki od novih zastupnika su svoju političku poziciju zasnovali na konzultacijama sa zapadnim partnerima i brigom za stabilnost zemlje.

Sam zakon po kojem su ovakvi manevri mogući donešen je 2008. godine dogovorom PS-a i PD-a. Ta odluka je i onda bila popraćena kritikama. Smatralo se da narušava predstavničku demokraciju i daje preveliku moć stranačkim vođama. No, ovaj put stranačku stegu nad mandatima su iskoristili suparnici. Neizvjesno je još hoće li ove rošade donijeti bitnu političku prevagu PS-u, no očito je da su barem donekle uzdrmali planove opozicije.