politika
BiH Srbija
vijest

Telekom Srbije u službi širenja Vučićeve medijske politike na BiH

Foto: AFP / Koča Sulejmanović

Komešanje na telekomunikacijskom i medijskom tržištu u Bosni i Hercegovini već je zašlo duboku u vojnu metaforiku. Tržišni angažman M:tela, drugog po veličini nacionalnog telekomunikacijskog operatera sa sjedištem u Banjaluci, a u većinskom vlasništvu Telekoma Srbija, Bakir Izetbegović je okarakterizirao je kao medijsku ofanzivu. A s onu granicu metaforike je zakoračio tvrdnjom da će se medijski prostor braniti kao i teritorij.

Što se, dakle, događa? Kako prenosi N1, M:Tel je u posljednjih nekoliko mjeseci izvršio dvije ozbiljne akvizicije. Kupljeni su Blicnet iz Banjaluke, jedan od vodećih kablovskih operatera u zemlji za televiziju, internet i telefoniju, te Telrad Net iz Bijeljine, također kablovski i telekomunikacioni operater. Za ovu posljednju akviziciju je direktor Regulatorne agencije za komunikaciju (RAK) rekao da je osporena, da ju je Konkurencijsko vijeće odbilo, ali nikakvih potvrda o tome nema. Iz RAK-a su objavili da se u izjavi direktora radilo o “saznanjima”, a ne o službenoj odluci Konkurencijskog vijeća.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić je poslao upit Konkurencijskom vijeću i još se čeka očitovanje. Prema važećem Zakonu o konkurenciji, dominantan položaj ima onaj privredni subjekt čiji udio na tržištu prelazi 40%, što se ovim akvizicijama događa. Premda se u nekim sektorima u tim situacijama akvizicije ne stopiraju, u ovom slučaju, kako tvrde protivnici ekspanzije, posrijedi je puno osjetljiviji sektor s izraženijim političkim učincima.

Sam Bakir Izetbegović se protivi zabranama, već inzistira na svojevrsnoj “kontraofenzivi”, na jačanju vlastitog medijskog aparata: tj., bošnjačkog. Fahrudin Radončić, dugogodišnji Izetbegovićev rival, a povremeno i partner na “bošnjačkoj sceni”, i vlasnik Dnevnog avaza te predsjednik Stranke za bolju Bosnu i Hercegovinu, zalaže se pak za nedvosmislenu reakciju Vijeća, pod uvjetom da tržište ostane slobodno. Bez obzira na razlike u taktikama, političari, kao i analitičari, u potezima M:Tela vide širenje modela prisutnog u Srbiji.

Naime, kako smo već ovdje opširno pisali, Aleksandar Vučić je putem Telekoma Srbije, državne kompanije, i uz pomoć njegovoj stranci bliskih biznismena, u priličnoj mjeri zagospodario tamošnjom medijskom scenom, pogotovo televizijskom. Kao što smo spomenuli, M:Tel je u vlasništu Telekoma Srbije i mnogi prepoznaju obrazac u ovom slučaju. Štoviše, nagađa se da će daljnja ekspanzija ići u smjeru preuzimanja internetskih portala. A preuzimanjem kablovskih operatera diktiraju se uvjeti medijima koji bi željeli emitirati program putem tih platformi.

Naravno, neizrečena pretpostavka jest da se sve ovo događa u izravnoj koordinaciji s Miloradom Dodikom. Treba sačekati odluku Vijeća za konkurenciju, ali čini se da je na pomolu ozbiljna bitka za kontrolu medijskog prostora.