politika
vijest

Sophia: europska smrtonosna “akcija spašavanja”

Foto: AFP / Federico Scoppa

Istraživanja europskog javnog mnijenja redovito pokazuju kako stanovnici EU jednim od najvećih problema smatraju migracije. To se naposljetku odražava i u rastu popularnosti politika i stranaka koje se zalažu za otvoreniju diskriminaciju ljudi stranog porijekla u mnogim zemljama, kako istoka tako i zapada kontinenta. Istodobno, ministri unutrašnjih poslova čestoo se hvale efikasnim smanjivanjem broja neregistriranih prelazaka granice. Iako to nije ni na koji način doprinijelo smanjenju ksenofobije unutar EU, dolasci neregistriranih migranata doista su se dramatično smanjili zadnjih godina.

Jedan od ključnih instrumenata tog smanjenja je operacija Sophia. Riječ je u osnovi o vojnoj operaciji u kojoj sudjeluju gotovo sve zemlje članice, a koja se sastoji od patrola brodova, aviona, dronova i podmornica u Mediteranskom moru u pokušaju otežavanja prelazaka. No unatoč vojnom karakteru, Sophia je pažljivo brendirana kao spasilačka akcija. Nazvana je po djetetu koje je spašeno na moru, a predstavnici ne propuštaju navesti kako je dosad kroz operaciju spašeno nekoliko desetaka tisuća života. Međutim, povjerljivi dokumenti koje je nedavno objavio portal Politico daju sasvim drugu sliku cijele akcije.

Zamjena nečim gorim?

Naime, iz dokumenata je vidljivo kako su predstavnici EU potpuno svjesni toga da je operacija Sophia dodatno ugrozila živote izbjeglica koje prelaze Mediteran. S obzirom na to da ne smije djelovati u libijskim obalnim vodama, ona se u velikoj mjeri oslanja na suradnju s lokalnom obalnom stražom za koju europski dužnosnici u internim dokumentima priznaju da je nerazaznatljiva od bandi krijumčara. Neke od njih humanitarne organizacije otvoreno nazivaju i trgovcima robljem. Uništavanje brodova koji se koriste za prelazak Mediterana je pak samo doprinijelo tome da se umjesto drvenih koriste puno opasniji gumeni čamci.

Predstavnici EU logično ne iznose procjene broja smrti koje je operacija Sophia mogla izazvati, ali su potpuno svjesni da je drastično povećala opasnosti za izbjeglice. Dužnosnici operacije su nadalje povremeno tražili i da se sasvim obustave spašavanja kako bi se sva koncentracija usmjerila na represiju. U tome se slažu s mnogim europskim političarima. Otkad je vlast u Italiji preuzeo Matteo Salvini ta zemlja protuzakonito odbija spašavati živote na moru, ako se radi o ljudima iz Afrike ili s Bliskog istoka. Operaciju Sophia u ožujku čeka glasanje o produljenju mandata, a čini se lako mogućim da će biti zamijenjena nečim još gorim.