društvo
Kosovo
vijest

Uspjeh štrajka: nastavnicima na Kosovu plaće rastu za 30%

Foto: AFP / Armend Numani

Kosovski đaci su se jutros vratili u školske klupe. Tamo ih nije bilo od kraja prvog polugodišta. Ti produženi novogodišnji praznici su bili učinak štrajka koji su pokrenuli njihovi nastavnici. Njihov štrajk je bio, kako smo izvijestili prije desetak dana, dio većeg štrajkačkog vala na Kosovu. Borbe i pregovori se, ovisno o pojedinim granama, vode izolirano.

I dok u većini drugih grana rješenja ili kompromisi još nisu potvrđenii, školski sustav je proradio. Nastavnici su u priličnoj mjeri dobili ono što su inicijalno tražili: rast plaće za 30%. Vlada predvođena premijerom Ramushom Haradinajom je nastojala u protekla tri tjedna ublažiti sindikalne apetite, ali u tome nije uspjela. Razne ponude, poput one zvanične o rastu plaća za 10%, nisu prošle i bili su prinuđeni na dogovor sa sindikatima. Očito pod pritiskom koje bi dugotrajno neodvijanje nastavnog programa donijelo.

U obraćanju javnosti na zajedničkoj novinskoj konferenciji sa školskim sindikatom Kadri Veseli, predsjednik parlamenta, naglasio je da će plaće rasti i u ostalim granama javnog sektora. I to na tragu homogenizacije u određivanju kriterija plaća koji su svi štrajkači tražili. No, još je nejasno hoće li ta izjava biti dovoljna da i preostale sindikate uvjeri da obustave štrajk.