rad
vijest

Opet “komunisti” spašavaju globalna tržišta?

Foto: AFP / Thomas Lohnes

Krajnje oprezna i pesimistična predviđanja stanja globalne ekonomije u 2019. godini, kakvih smo se naslušali na isteku prošle godine, u posljednja su dva dana dobila i retroaktivnu potvrdu. Prvo su prekjučer kineski vlasti objavile da je zabilježen najveći pad njihova izvoza u proteklih par godina. S obzirom na općenito usporavanje kineske ekonomije i Trumpove carine, zabrinutost među kineskim vodstvom odmah se pretvorila u skup najavljenih mjera koje su, kako se to prigodno kaže – smirila tržišta.

Oglasilo se promptno tamošnje ministarstvo financija i najavilo snižavanje poreza u svrhu poticanja ekonomske aktivnosti. Te će se mjere u prvom redu odnositi na manja poduzeća i prerađivačku industrija. Mnogim poduzećima će se smanjiti stopa poreza na dodanu vrijednost, kao i neke druge porezne stope, što još nije do kraja precizirano. Osim poreznih olakšica, ministarstvo je najavilo i fiskalnu stimulaciju: izravno subvencioniranje poduzeća u borbi protiv usporavanja ekonomskog rasta.

Javili su se i čelnici centralne banke koji su najavili da će razinu likvidnosti držati optimalnom kako se poduzeća ne bi našla u situaciji manjka financijskih sredstava. A oglasila se i Nacionalna komisija za razvoj i reformu, tijelo koje provodi planiranje u kineskoj ekonomiji i ohrabrilo međunarodna tržišta izjavom da će osnažiti nadzor nad ekonomijom i razviti “rezervne” ekonomske politike za slučaj potrebe. Nemala je ironija da institucija kojoj je u prirodi posla planiranje smiruje tržišta, ali tako to valjda mora biti.

Na kineske nedaće jučer se nadovezao i Destatis, njemački statistički zavod. Oni su objavili ekonomsku statistiku o prošloj godini i obznanili da je njemački BDP rastao tek 1,5%, što je najniže u proteklih pet godina. Ako se tome doda jesenski pad u industrijskom outputu i tvorničkim narudžbama, vidimo da situacija nije baš blistava. Kao što je poznato, upravo se niži rast i manja potražnja iz Kine tretiraju kao ključan uzrok niske stope rasta u Njemačkoj. A tome se uglavnom pridodaju i problemi u autoindustriji vezani uz kontrolu emisija plinova.

No, za razliku od Kineza, njemačko se ministarstvo financija ne bavi stimuliranjem i sličnim navodno egzotičnim ekonomskim politikama. To se ostavlja za “komuniste” da spase globalna tržišta, kao što su se iskazali i za vrijeme pošle krize osiguravajući dovoljnu potražnju. Oni su samo poručili da su za nizak rast također odgovorni i prošlogodišnja epidemija gripe, niske razine mora koje su ometale brodski promet i štrajkovi.