politika
Makedonija
vijest

Makedonija promijenila ime, čeka se Grčka

Foto: AFP / Robert Atanasovski

Prije samo koji mjesec, šanse su se činile izrazito slabima, no krajem prošlog tjedna makedonsko je Sobranje ipak glasalo za promjenu imena države u Sjeverna Makedonija. Za promjenu je glasao 81 od 120 zastupnika, čime se za dlaku dostigla nužna dvotrećinska većina. A ona je postignuta tek nakon što je vladajuća većina, koju čine socijaldemokrati i stranke etničkih Albanaca, uspjela na svoju stranu raznim sredstvima privući znatan broj opozicijskih nacionalističkih zastupnika.

Time je preskočena jedna ogromna prepreka: jedna od strana je ispunila gotovo nemoguće, iako put do toga – stalno opravdavan potrebom za euroatlantskim integracijama – nije nešto čime će se itko moći pohvaliti. No, makedonska promjena imena tek je pola priče. Grčki premijer Aleksis Cipras je nakon glasanja u Sobranju hitno čestitao makedonskom kolegi Zoranu Zaevu, a ovaj mu je uzvratio podsjetnikom da se sada očekuje izglasavanje normalizacije odnosa u grčkom parlamentu.

Repovi sporazuma

A to tijelo, za razliku od Sobranja, ne treba mijenjati ime države niti bilo što slično. Ono bi samo trebalo izglasati ukidanje de facto sankcija koje južni susjed nameće Makedoniji zbog vlastitih velikogrčkih pretenzija na ime Makedonije. Također, Ciprasu – za razliku od Zaeva – ne treba nikakva dvotrećinska supervećina, već samo obična natpolovična potpora. No i to je nešto što je, po svemu sudeći, izgubio. Njegov manji koalicijski partner, nacionalistička stranka ANEL, najavila je povlačenje iz vlade.

Ciprasu sad ne preostaje ništa drugo nego da, poput Zaeva, različitim metodama počne “krasti” opozicijske zastupnike kako bi spasio ne samo sporazum s Makedonijom, već i svoju vladu. Pritom je u utrci s vremenom, jer se glasanje o povjerenju vladi treba održati već u srijedu. Zadatak Ciprasu je tim teži, jer se ove godine ionako moraju održati redovni izbori. Kako bilo, “krađe” opozicijskih zastupnika samo su jedan od “repova” koji će ostati iza ovog dogovora, čak i ako se uspije realizirati.

Uz njih, ostaje i činjenica da dogovor ni u čemu neće oslabiti šovinističke fantazije u grčkom društvu o monopolu nad imenom Makedonije. I pravu Grčke da prijetnjama kontrolira procese u manjim susjednim zemljama.