rad
Crna Gora
vijest

Pranje novca u dvije crnogorske banke

Foto: Atlas Foundation

Savjet Centralne banke Crne Gore (CBCG) oduzeo je dozvolu za rad i pokrenuo stečaj nad Invest bankom Montenegro (IBM), dok je za Atlas banku predložena dokapitalizacija. Dvije banke su u vlasništvu biznismena Duška Kneževića koji je ovih dana uz pomoć svog ciparskog pasoša izbjegao uhićenje u Crnoj Gori te je utočište zasad potražio u Londonu.  Kneževića se sumnjiči za kazneno djelo zloupotreba u privrednom poslovanju putem poticanja na kazneno djelo, čime je, kako se sumnja, budžet oštećen za 1,9 milijuna eura, navodi se u nalogu za provedbu istrage Specijalnog državnog tužilaštva, piše crnogorski “Dan”. Postupak istrage pranja novca još je u toku, a provodi se nad 174 osobe, no Knežević još nije službeno optužen kao glava kriminalne organizacije. Krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu podnijete su protiv ukupno 79 fizičkih i 95 pravnih lica zbog osnovane sumnje da su u periodu od početka 2011. do novembra 2018. godine, kao članovi kriminalne organizacije, radi stjecanja nezakonite dobiti, na području Crne Gore počinila krivična djela pranje novca.

U istražnom nalogu navodi se da je Knežević od 2008. do 2017. godine osnovao i ugasio više fiktivnih firmi, od kojih su se neke vodile na ime njegove bliske suradnice Brankice Bašović koja je nedavno uhapšena, pa puštena. Tužilaštvo sumnja da je Knežević na taj način oštetio budžet za 1.942.000 eura, pišu Vijesti.me. Bašović je godinama bila jedna od najpovjerljivijih ljudi Kneževića i upućena u poslovne veze kontroverzne firme Fiesta Investments LTD registrirane na Mauricijusu, koju su još 2012. američki istražitelji optužili kao sudionika u korupciji prilikom privatizacije Telekoma Crne Gore, pišu Vijesti.

Fiesta Investments spominje se od 26. aprila 2007. kao drugi osnivač firme Attika Land Podgorica. Prvi formalni osnivač i direktor Attike Land bila je upravo Brankica Bašović. Bašovićeva je ostala direktorica Attike i nakon treće promjene imena osnivača iste firme 11. decembra 2007. godine kada Fiestu zamjenjuje nova firma “Ridley Park” Podgorica. Bašovićeva se na mjestu izvršnog direktora Attike Land nalazila sve do 7. februara 2008. godine. Fiesta Investment Ltd, ranije se vezivala i za posredovanje u emitiranju satelitskog programa Televizije Crne Gore. Emitiranje je najprije koštalo oko 800.000 godišnje, a potom oko 600.000 eura. Najprije je taj trošak pokrivan inozemnom donacijom, ali je zatim do transformacije u Javni servis taj posao za TVCG, preko Fieste ugovarala i plaćala Vlada. Iz Atlas grupe su 2012. godine negirali bilo kakvu vezu sa ovom firmom uz napomenu “da ni Atlas grupa, niti njen vlasnik ili bilo koja kompanija u vlasništvu Atlas grupe, nije vlasnik kompanije Fiesta investments sa Mauricijusa”.

Stečaj i dokapitalizacija

Policijski inspektori su u postupku izviđaja također utvrdili da su osumnjičena pravna lica otvorila račune u Atlas banci a.d. Podgorica i da su ovlaštene osobe korištenjem sistema E-komerc vršila pranje novca preko tih računa i većinu sredstava prebacivala dalje svojim osnivačima nerezidentnim pravnim licima, na račune u Crnoj Gori, u zemlji porijekla i na off-shore destinacijama.

Duško Knežević je javno negirao sve ove navode i optužio glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da mu montira proces. On je objelodanio i dijelove razgovora sa Katnićem, uz tvrdnju da mu je u septembru, tokom razgovora u SDT-u, tužilac prijetio istragom. Knežević tvrdi i da je donirao novac DPS-u za kampanju za lokalne izbore u Podgorici i da je to uradio u dogovoru sa predsjednikom DPS-a Milom Đukanovićem, a da za to zna i njegov prijatelj i bivši gradonačelnik Slavoljub Stijepović. Predsjednik Atlas grupe tvrdi da je Katnić pokušao da mu smjesti i prikaže da je taj novac bio namijenjen Demokratskom frontu, kako bi ga upleo u aferu “državni udar”.

Savjet CBCG održao je 3. i 4. januara 2019. godine 38. sjednicu na kojoj je razmatrao izvještaje o financijskom stanju i uvjetima poslovanja Atlas banke i IBM banke u kojima je CBCG uvela privremene uprave 7. decembra 2018. godine: “Sagledavajući stanje u Atlas banci, te uzimajući u obzir rizični profil ove banke nakon utvrđenih iznosa gubitaka i pripremljenu bilancu stanja banke, privremeni upravnik je utvrdio da bi dalji nastavak poslovanja banke bio moguć uz njenu dokapitalizaciju i predložio da se sprovede postupak dokapitalizacije u skladu sa članom 126a Zakona o bankama. Privremeni upravnik IBM je utvrdio da je financijsko stanje ove banke negativno, da je koeficijent solventnosti banke pao ispod jedne četvrtine propisanog nivoa i da su obaveze ove banke veće od njene imovine, pa je predložio oduzimanje dozvole za rad” navode Vijesti.me.

Privremeni upravnik IBM utvrdio je da je financijsko stanje ove banke negativno, da je koeficijent solventnosti banke pao ispod jedne četvrtine propisane razine i da su obaveze ove banke veće od njene imovine, stoga je predložio oduzimanje dozvole za rad. IBM banka isplatit će garantirane depozite za 2.824 klijenta, dok se za Atlas banku priprema plan dokapitalizacije te postoji nada za njen oporavak.