društvo
Albanija
vijest

Albanski studenti na nogama

Foto: Facebook / Për Universitetin

Sukobi između studenata i vlasti oko uvjeta i cijene studiranja u Albaniji kontinuirana su pojava. Što i ne čudi znamo li da vlast svim silama nastoji komercijalizirati sektor visokog obrazovanja: u posljednih deset godina školarine su narasle za deset puta, a javna sveučilišta su počela funkcionirati po biznis modelu. Kao i uvijek kod studentskih protesta, postoje oscilacije u intenzitetu otpora tim procesima. Međutim, ovog je tjedna na rasporedu faza eskalacije. I to ozbiljne.

Protesti su započeli u utorak na odsjeku za urbano planiranje, a ubrzo su se proširili na ostale odsjeke Sveučilišta u Tirani. Jučer su se prosvjednicima priključili i studenti u drugim gradovima: Draču, Elbasanu i Korči. Pokret Për Universitetin (Za Sveučilište) je inicijator prosvjeda, kao i u brojnim prilikama do sada. Zahtjevi koji su studenti pred vlasti postavili jesu ukidanje povišenja školarina koje je izglasano u svibnju ove godine te smanjenje visine školarine (1.500 eura) na MA studiju za pola. Pri izražavanja zahtjeva blokiran je centar Tirane uz prisustvo više stotina studenata.

Vlasti su odmah posegnule za klasičnim potezom i pozvale studente na pregovore. Oni su odbili prijedlog zamjenice ministrice obrazovanja Bese Shahini, znajući iz iskustva da će delegirani studenti biti izloženi snažnom pritisku. Osim iskustva iz studentske politike, skepsi prema vlastima nije odmogla niti inicijalna reakcija premijera Edija Rame. On je studente u protestu nazvao “vječnim studentima”. No, oni mu nisu ostali dužni. Kako prenosi BIRN, jedna mu je studentica precizno odgovorila: “Ja sam ‘vječni student’ jer moram raditi 12 sati na dan kako bi mogla platiti školarinu i kupiti knjige.”

Nakon što nisu prošle diskreditacije i pozivi na pregovore, vlasti su bile primorane na ustupak. Ministrica obrazovanja Lindita Nikolla jučer je obznanila da će se ukinuti plaćanje dodatnih troškova za izlazak na drugi ispit. Također, premijer Rama je promijenio retoriku. Osim uvreda, u prvim istupima je naglašavao da se proračunskim sredstvima ne mogu nadoknaditi novci prikupljeni putem školarina. No, jučerašnjom objavom na Twitteru je odgovornost prebacio na sama Sveučilišta. Tvrdi da Vlada nije u mogućnosti mijenjati visinu školarina i pozvao je Sveučilišta da razmotre ukidanje odluke iz svibnja.

Svi ti ustupci i promjena retorike nisu pokolebali studente. Oni proteste nastavljaju do ispunjenja ishodišnih zahtjeva.