klima
BiH
vijest

Sarajevo, najzagađeniji grad na svijetu

Foto: AFP / Elvis Barukčić

Prema podacima koje su objavile agencije američke vlade, a prenijeli regionalni mediji, Sarajevo je jučer u 14 sati bilo rekorder po količini različitih štetnih čestica u zraku među glavnim gradovima svijeta. Naime, američke ambasade u većini zemalja imaju vlastitu aparaturu za mjerenje kvalitete zraka i podatke o tome redovito objavljuju. Glavni grad Bosne i Hercegovine jučer se prvi puta popeo na vrh top-liste najzagađenijih gradova, prestigavši zloglasni Peking.

Količina čestica u zraku bila je takva da “može izazvati ozbiljnije zdravstvene probleme”, navodi se u objavi, zbog čega su izdana i upozorenja da se smanji boravak na otvorenome. Iako je prvak svijeta Sarajevo bilo relativno kratko, ipak je već čitav niz godina ozbiljan konkurent svjetskim megalopolisima poznatima po smrtonosnom zagađenju zraka. Pritom se na listi često nalaze i drugi bh. gradovi poput Zenice, kao i iz regije Sofija, Skopje itd.

Dodatna je bizarnost zagađenja u balkanskim gradovima to što ono ne proizlazi iz neke velike industrijske aktivnosti, niti je samo prouzrokovano geografijom i smještajem gradova u kotline, već je posljedica – siromaštva. Naime, pored prometa i starih automobila, uvjerljivo najveći zagađivač su kućanstva koja se griju na ilegalno kupljeni ugljen, nekvalitetno drvo, a povremeno i bilo što drugo što će gorjeti.

Drugim riječima, stanovnici tih gradova prisiljeni su koristiti davno zabranjene metode grijanja, koje je jednom zasvagda trebala zamijeniti plinifikacija. No posljednjih godina primanja su toliko mala, a cijena goriva tako visoka da su stanovnici prisiljeni birati između brze smrti od smrzavanja i spore smrti od zagađenja.