društvo
Bugarska
vijest

Nepoželjna antifa poruka na antifa spomeniku

Foto: Martin Dimitrov / BIRN

Sredinom mjeseca u Sofiji je boravila delegacija europskih desničarskih političara iz Pokreta za Europu nacija i slobode. Predvodila ih je Marine Le Pen iz francuske Nacionalne fronte. Upravo je ona bila i meta grafita koji je noć prije osvanuo na spomeniku Crvenoj armiji u središtu Sofiju. Na postolju spomenika 22-godišnji student biologije je napisao: Izbjeglice dobrodošle, Le Pen odlazi!

Student je uhapšen netom nakon ispisivanja grafita, nekoliko stotina metara od samog spomenika. Tako brza reakcija policije plod je intenzivnijeg nadzora nad spomenikom, što uključuje nadzorne kamere i pojačane policijske kontrole. Naime, spomenik izaziva kontroverze u bugarskoj javnosti još od sloma socijalizma i često je meta raznih političkih intervencija. Svojedobno su neki umjetnici figure sovjetskih vojnika “pretvorili” u holivudske superjunake, a neprestanim intervencijama je bio izložen i za vrijeme rata u Ukrajini.

Statusom spomenika kao svojevrsne političke oglasne ploče vodio se i student koji je poslao poruku Le Pen i bugarskoj javnosti. Kako sam tvrdi, nije mu ni palo napamet tim činom diskreditirati Crvena armiju i njene zasluge u oslobađanju Europe od fašizma. Naprotiv, misli da je mjesto antifašističkoj poruci upravo na simbolu antifašizma. No, policija i tužiteljstvo, naravno, ne misle baš tako. Student inicijalno nije ni zvao odvjetnika, misleći da će ga po standardnoj proceduri zadržati jednu noć u pritvoru te pustiti.

Međutim, proveo je tri noći u pritvoru, a sad ga čeka i suđenje na kojem se traži višegodišnja zatvorska kazna. Njegova odvjetnica tvrdi da takav pristup tužiteljstva predstavlja presedan i da su posrijedi dvostruki standardi. Naime, autori brojnih grafita po Sofiji, uključujući i one rasističke i fašističke, nisu tretirani na ovakav način i po tom članku zakona. Odvjetnica smatra da je ovakva optužnica plod pritiska Ruske ambasade kojoj je dozlogrdilo vandaliziranje spomenika.

Ambasada je svoj stav izrekla u objavi na Facebooku u kojoj se, između ostalog, i zapitala: “Kad će se više zaustaviti vandalizam na spomeniku antinacističkim borcima?” Vandalizam bi se svakako trebao zaustaviti, ali čin bugarskog studenta ne predstavlja vandalizam već kontinuitet antifašističke borbe. Ako spomenik brane oni koji su gluhi na vrijednosti koje spomenik predstavlja, onda možda bolje i da ga ne brane. A pogotovo ne oni koji izravno financiraju Marine Le Pen.