politika
Makedonija
vijest

Gdje je Gruevski?

Foto: AFP / Robert Atanasovski

Nikola Gruevski jedan je od najmoćnijih političara makedonske tranzicije. Gotovo punih deset godina, od 2006. do 2016., bio je na čelu vlade i de facto na čelu zemlje kojom je vladao željeznom rukom i bez previše obzira za osjećaj prava ili pravde. Šef tradicionalno najveće makedonske stranke VMRO-DPMNE bio je od 2003. do 2017. i u tom je periodu stranka postala sinonim neograničene korupcije i bijesnog šovinizma raspirivanog u politikantske svrhe. Nakon višemjesečnih prosvjeda 2016. godine i teške političke krize izazvane objavama dokaza o njegovim protuzakonitim radnjama, Gruevski je pod međunarodnim pritiskom bio prisiljen raspisati izbore nakon kojih nije uspio formirati vlast.

Nakon pada s vlasti konačno mu je suđeno i u maju ove godine osuđen je po jednoj od manjih optužnica na dvije godine zatvora. Prekjučer je konačno pozvan na izdržavanje kazne, ali je policija morala konstatirati kako ne može utvrditi gdje se nalazi. Jedna od najmoćnijih osoba u zemlji iznenada je nestala preko noći. No misterija nije dugo trajala. Razriješio ju je sam Gruevski tweetom iz Budempešte u kojem je napisao da je zbog prijetnji smrću otišao u Mađarsku gdje je zatražio politički azil i odakle će se nastaviti boriti za Makedoniju. Ima neke ironije u tome da traži azil u Mađarskoj, koja nije poznata po ljubavi prema tražiteljima azila, kao i u tome da se osjeća progonjenim zbog presude za pronevjeru.

Puni krug

No gotovo je sigurno da će Gruevski svoj azil u Mađarskoj i dobiti. Tijekom kasnijeg perioda svoje vlasti bivši je makedonski premijer razvio bliske odnose s mađarskim kolegom Viktorom Orbánom, koji ga je branio čak i u trenucima kad su ga se drugi europski desničari počeli odricati. Zanimljivije je pitanje kako je Gruevski, čovjek koji je posljednjih petnaestak godina jedna od najpoznatijih i najmoćnijih osoba u zemlji i kojem je službeno oduzet pasoš, uspio bez problema doći do Budimpešte. Cinični komentatori u Makedoniji već su ponudili svoj odgovor. Prije gotovo dva mjeseca spekuliralo se o tome kako će bivšem vođi VMRO-DPMNE biti dopušten bijeg u Mađarsku ako dio zastupnika te stranke ipak podrži Prespanski sporazum.

Kao što je poznato, tim se sporazumom nastoje normalizirati odnosi s Grčkom promjenom imena države u Sjeverna Makedonija, čemu se VMRO-DPMNE formalno snažno protivi. No aktualni premijer Zoran Zaev već je manje-više otvoreno ponudio opozicijskoj stranci da će u svrhu “pomirenja” progledati kroz prste nekim njezinim članovima kojima se treba suditi ako ne sabotiraju sporazum. Nešto slično se, po svemu sudeći, i dogodilo: desetak članova VMRO-DPMNE podržalo je u parlamentu sporazum, a među njima nalazi se i nekoliko njih kojima se treba suditi. Paradoks cijele situacije je u tome što su amnestije od kaznenog progona za političare bliske vlasti bili i jedan od osnovnih motiva za pokretanje prosvjeda koju su srušili Gruevskog s vlasti.