politika
Makedonija
vijest

Makedonija ukida restriktivan zakon o pobačaju?

Foto: AFP / Dimitar Dilkov

Vlada Zorana Zaeva trebala bi uskoro konačno u proceduru poslati prijedlog zakona koji se odnosi na postupak abortusa. Naime, bivša konzervativna vlada Nikole Gruevskog (sada optuženog za korupciju) još je 2013. godine unijela izmjene kojima nije formalno zabranila pobačaj, ali ga je učinila znatno manje dostupnim. Otežavanje pristupa abortusu bio je zapravo i cilj ovog poteza bivše vlade, koja je paralelno provodila i kampanju “Izaberi život”. U kampanju je utrošeno tri milijuna eura s ciljem da se pokušaju posramiti žene koje za odlučuju za ovaj zahvat, ali i izvrši pritisak na liječnike.

Protiv restrikcija su već tada održani prosvjedi, a udruge žena cijelo vrijeme zahtijevaju vraćanje stanja na staro. No glavni motiv za aktualne planove ukidanja postojećeg zakona izgleda nisu zahtjevi žena, već činjenica da je kampanja Gruevskog katastrofalno podbacila. Formalno je broj pobačaja smanjen, ali samo zato što je Makedonija mala zemlja s puno susjeda, što je dovelo do razvoja “medicinskog turizma”. Kako je za Al-Jazeeru objasnio ginekolog Duško Filipovski, velik broj žena odlazi na abortus na jug Srbije, Kosovo ili zapad Bugarske, samo da bi izbjegle zlostavljanje u makedonskim bolnicama.

To pak njihovim liječnicima predstavlja problem, jer nemaju uvid u sve detalje postupka niti moguće komplikacije. Nataša Boškova iz nevladinog sektora za isti medij navodi i slučajeve kada su makedonski liječnici prisiljavali žene koje nose mrtav fetus da pričekaju sa zahvatom jer su se bojali eventualnih posljedica za sebe. Puno češće događalo se da liječnici (koji prema aktualnom zakonu imaju veća prava od žena) ne dopuštaju abortus u slučaju kada su sami zaključili da malformacije ploda “nisu dovoljno ozbiljne”. Novi bi zakon to trebao promijeniti, iako bi konzilij koji odlučuje samo trebalo zamijeniti “savjetodavno tijelo”.

Na prijedlogu novog zakona radi se već više od godinu dana i još uvijek nije sigurno koliko će uspjeti popraviti štetu nastalu promašenim “konzervativnim” zakonom jednom kada prođe parlamentarnu proceduru.