rad
Makedonija
vijest

Makedonija uvodi progresivno oporezivanje

Foto: AFP / Dimitar Dilkoff

Neobična nam vijest dolazi iz Makedonije. I to što vijest ima status neobične više govori o vremenu u kojem živimo nego o samom sadržaju vijesti. Naime, kad je riječ o poreznim politikama, bilo u regiji bilo u čitavom svijetu, kao jedini “normalan” potez smatra se smanjivanje poreza. Sve ostalo koči poslovnu klimu ili predstavlja zavjeru parazita i uhljeba.

A kad je već tako, onda su i porezne politike u smjeru smanjivanja društvenih nejednakosti gotova pa isparile iz fiskalnih repertoara. No, Makedonci su se prisjetili nekih starih poteza. Socijaldemokratski ministar financija Dragan Tevdovski najavio je kraj tzv. flat tax-a (proporcionalnog poreza) koji za sve iznosi 10% i najavio uvođenje progresivnog oporezivanja. Flat tax je uveden u Makedoniji 2007. godine i to je glavni razlog zašto ta država uvijek visoko kotira na onoj Doing Business ljestvici.

Kako bi trebala izgledati to novo, progresivno oporezivanje? Pa zapravo i ništa “skandalozno” nije posrijedi. Naime, postavljena je granica na 90.000 denara (1.500 eura). Svi oni koji zarađuju do tog iznosa plaćat će i dalje 10% poreza, dok se za one imućnije, koji prelaze granicu, situacija mijenja. I oni će i dalje do iznosa od 90.000 denara plaćati 10% poreza, a na sve iznad će plaćati 18%. Također, na 15% će se povećati i porez na rentu, dividende, profite i ostale izvore prihoda.

Front na 1.500 eura

Kao što je bilo za očekivati, udruženja poslodavaca nisu nimalo zadovoljna najavljenim mjerama. Istovremeno prozivaju ministra Tevdovskog za “ljevičarsku ideologiju”, kao i za kozmetičku narav tih poteza koji ništa bitno neće promijeniti već samo nepotrebno opteretiti džepove bogatijih. Tevdovski tvrdi da nije riječ o kozmetičkim zahvatima već o široj politici borbe protiv siromaštva. Naime, sredstva prikupljena uvođenjem poreznih razreda, a procjena je da bi trebala iznositi oko 25 milijuna eura, bit će usmjerena u socijalne transfere. Vlada je već povisila minimalnu plaću i povećala naknade za nezaposlene.

Dakle, određeni zaokret u socijalnoj politici postoji, no daleko od toga da se radi o ozbiljnom zahvatu. To možda najbolje sugerira i jedna izjava ministra Tevdovskog. On smatra da će Makedonija iduće godine ući u NATO što će navodno koristiti ekonomiji i olakšati nošenje s novim poreznim pritiskom. Premda se iz takvog pristupa vidi da se ovdje ni približno ne odvija klasni rat, poteze koji pomažu najsiromašnijima i adresiraju društvene nejednakosti valja uvijek pozdraviti.

A kolike su razine siromaštva i društvene nejednakosti u Makedoniji najvidljivije je iz brojki koje su pratile najavu uvođenja progresivnog oporezivanja. Prema riječima ministra Tevdovskog, samo 1% stanovništva će ući u novi porezni razred kojem je granica 1.500 eura! I dok se u vrijeme pokreta Occupy Wall Street! popularni prijevod klasnih razlika – 99% protiv 1% – vrtio oko milijardi dolari, u makedonskoj inačici se fronta otvara na 1.500 eura. Ali važno da je Makedonija deseta na svijetu po tzv. lakoći poslovanja. Nadajmo se da će nakon ovih mjera barem malo pasti na ljestvici.