politika
Makedonija
vijest

Raspad makedonskog VMRO-DPMNE-a?

Foto: AFP / Robert Atanasovski / VMRO odbija sjesti nakon što je 7 njihovih članova glasalo za Vladin prijedlog ustavne promjene imena

Nakon čistke sedmorice parlamentarnih zastupnika makedonskog VMRO-DPMNE-a koji su se otrgnuli partijskoj kontroli i glasali za promjenu imena zemlje, baš kao što je socijaldemokratska vlada Zorana Zaeva trebala, ovu konzervativnu opozicijsku stranku potresaju novi izlasci iz stranke, piše BIRN.

Iz stranke izlaze mnogi istaknuti članovi, navodno zbog neslaganja s vodstvom novog predsjednika Hristijana Mickoskog. Kao nasljednik bivšeg dugogodišnjeg premijera i predsjednika stranke Nikole Gruevskog, Miskoski nastavlja “antizapadnim” putem. Upravo takva politika, ni po čemu nova, po prvi puta sada snažno potresa ovu stranku, kada je VMRO izgubio svaku vlast na svim razinama. Partijski odmetnici optužuju vodstvo za izolacionizam. Problem je pojačala činjenica da je VMRO izgubio komunikaciju sa najvažnijim strateškim partnerima poput EU i SAD-a.

Kako piše BIRN, posljednji je izišao predsjednik mladeži VMRO-DPMNE-a Luka Krzaloski koji je optužio vodstvo stranke za “kontinuiranu deterioraciju” odnosa s ključnim međunarodnim partnerima poput Europske stranke pučana.

Među 7 članova izbačenih ranije prije desetak dana nalazi se i potpredsjednik stranke Mitko Jančev. Drugi potpredsednik stranke, Aleksandar Nikoloski, optužio je Jančeva za preblisku suradnju sa Zaevom. Odnosno za organiziranje grupa za pritisak, ali i ucjenu članova VMRO-a da promjene stranu. Zaev je čini se iskoristio sve mogućnosti koje mu stoje na raspolaganju kako bi osigurao potrebne parlamentarne glasove za ustavnu promjenu imena zemlje, ne libeći se tako političke trgovine. Prema Nikoloskom, u dogovoru sa Zaevom ovi su članovi “koristili najniže oblike pritisaka i ucjena” ne bili izvukli svoje. Mora se priznati, pomalo smiješno zvuči ova optužba nakon svega što je VMRO-DPMNE napravio kako bi osvojio vlast i održao se tamo. S druge strane, ne treba imati iluzija ni o SDSM-u.

S druge strane, interna opozicija VMRO-a smatra, kako piše BIRN, da su optužbe vodstva stranke za izdaju lažne i da se ovo “razbijanje redova” zapravo svodi na internu čistku reformista i učvršćenje nove središnje vlasti u stranci.