politika
vijest

Eurozona u trećem kvartalu na rubu stagnacije

Foto: AFP / Daniel Roland

Ekonomski su analitičari ostali prilično iznenađeni novim podacima o ekonomskom stanju eurozone. A ti podaci koje je objavio Eurostat kažu da je ekonomija eurozone u trećem kvartalu ove godine rasla za tek 0,2%. To je najniža razina rasta još od 2014. godine koja je još itekako bila obilježena kriznom dinamikom.

Premda se blago usporavanje rasta donekle očekivalo, ovakva gotovo pa stagnacija zvoni na uzbunu. Posebno se to odnosi na Italiju koja u proteklom kvartalu, prvom pod vladom ekstremno desne Lige i Pokreta pet zvijezda, nije zabilježila ni minimalan rast. A tek joj predstoji okršaj s Europskom komisijom koja je odbila nacrt talijanskog budžeta. Nešto je bolja situacija u Francuskoj, ali i tamo predviđen ekonomski rast iznosi tek skromnih 1,5%.

Nisu još poznati detaljni podaci za Njemačku, ekonomski najsnažniju članicu eurozone, ali ukupne brojke upućuju na sličnu razinu jalovog rasta. Premda su, kako smo napomenuli, analitičari bili iznenađeni dubinom usporavanja ekonomije, odmah su ponudili razloge takvog raspleta. Pored već naznačenih problema s Italijom, ključnu stavku predstavlja zaoštravanje odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Kine – tzv. trgovinski rat.

Naime, kao posljedica tenzija i tarifa, kineski je rast usporio što je utjecalo na smanjenje uvoza strojeva i automobila iz Europe. Problemi s automobilskom industrijom posebno su izraženi u Njemačkoj. Iako se ne zalijeću s katastrofičnim prognozama na osnovi ovog kvartala, analitičari su složni u tome da je povratak na više stope rasta u doglednoj budućnosti nedostižan cilj. Pored općeg usporavanja globalne trgovine, sa sobom veliku neizvjesnost nosi i rasplet priče oko Brexita. Također, nema naznaka da će, bez obzira na ove podatke, Europska centralna banka odustati od predviđenog kraja kvantitativnog popuštanja, tj. pumpanja novca u ekonomiju, što je itekako pridonosilo razinama rasta proteklih godina.

Dakle, premda je nezahvalno davati dugoročno prognoze, sasvim je izvjesno da će političku nestabilnost u Europi u narednom periodu pratiti i skromne ekonomske performanse. Loše vijesti za sve, a pogotovo za politički centar.