politika
Albanija
vijest

Zlatna zora kopa po starim ranama Albanaca i Grka

Foto: AFP / Louisa Goulimaki

U selu Bularat na jugu Albanije ove su se nedjelje mogli čuti rafali iz automatskog oružja. No nije ovoga puta bila riječ o opasnoj metodi proslave, niti o sukobu kriminalnih klanova, već o incidentu koji je pogoršao ionako loše međuetničke i međudržavne odnose na ovom području te rezultirao smrtnim slučajem. Prema podacima koje je dala albanska policija, u ovom je selu u kojem živi značajan broj albanskih državljana grčke nacionalnosti ilegalno postavljena grčka zastava prilikom obilježavanja obljetnice početka rata koji se ovdje vodio između Grčke i Italije na početku Drugog svjetskog rata. Kada je albanska policija tu zastavu pokušala ukloniti, na nju je otvorena vatra iz kalašnjikova, a u sukobu je poginuo napadač Konstantinos Kacifas.

Kacifas je, tvrdi se, odrastao u Bularatu, ali je živio u Ateni gdje je navodno postao i članom fašističke Zlatne zore. Napad je izveo obučen u paravojnu uniformu, a njegova je stranka povodom smrti organizirala i prosvjede ispred albanske ambasade u Ateni. Sve to, ukratko, sugerira da je riječ o provokaciji koja je namjerno osmišljena da izazove tenzije oko pitanja koje se ove godine počelo rješavati. Naime, zbog događaja na početku 1940-ih Grčka i Albanija su desetljećima imale “otvorena pitanja”. Albanija je 1940. bila kolonija fašističke Italije koja je loš tretman albanske zajednice u Grčkoj iskoristila kao jedan od izgovora za napad na Grčku. Kao što je poznato, Italija je u ratu protiv Grčke (koji se vodio i na području Bularata) loše prošla.

Razmjena optužbi

Rezultat svega bio je velik broj poginulih grčkih (i talijanskih) vojnika pokopanih u neobilježenim grobovima na području Albanije te kasnije istjerivanje dijela albanske manjine iz Grčke. Nakon godina natezanja, albanska je vlada u veljači ove godine konačno pristala da se na području Bularata iskopaju tijela grčkih vojnika i pokopaju u obilježenoj grobnici koja će komemorirati njihovu smrt. No ta je odluka izazvala veliko nezadovoljstvo među potomcima Albanaca koji su istjerani iz Grčke, a nije sasvim zadovoljila ni lokalnu grčku manjinu u Albaniji. Sve su, dakako, pokušali iskoristiti i dežurni fašistički provokatori iz Zlatne zore. I to ne bez određenog uspjeha. Dok grčki mediji prikazuju Kacifasa kao potlačenog Grka, albanski premijer Edi Rama ga je nazvao luđakom.

Ulje na vatru dodala je i grčka policija koja je ustvrdila da ona “nema dokaza” da je Kacifas doista napao albansku policiju. Nacionalističke su udruge i stranke otišle korak dalje i nazvale sve “besmislenim albanskim ubojstvom jednog Grka”. I grčko je ministarstvo vanjskih poslova uložilo službenu žalbu albanskim vlastima. Srećom, kako sada stvari stoje, malo je vjerojatno da će doći do dodatnog i dugotrajnijeg pogoršanja odnosa. Ali cijeli rasplet situacije jasno pokazuje kako su profesionalni huškači još jednom uspjeli nametnuti svoje teme ostalima.