društvo
vijest

Mađarske nevolje s rodom

Foto: AFP / Attila Kisbenedek

Odlukom mađarske vlade, studiji roda ovog su vikenda maknuti s popisa diplomskih studijskih programa. Iako je formalno riječ tek o ukidanje dopusnice za programe na budimpeštanskom Sveučilištvu Eötvös Loránd i privatnom Srednjoeuropskom sveučilištu (CEU), mađarske su se vlasti potrudile demonstrirati kako je primarno riječ o političkoj odluci. Posljednji potez u visokom obrazovanju trebao bi potvrditi reputaciju Mađarske kao bastiona ekstremne desnice i njezinih teorija zavjere. Naime, kao što je dobro poznato, CEU je u vlasništvu Georgea Sorosa, bivšeg mentora aktualnog mađarskog premijera Viktora Orbána i jednog od glavnih (i najbogatijih) propagatora liberalnog koncepta “otvorenog društva”. Iako se čini kako je s CEU-a od njegovog osnivanja 1991. godine izašlo neusporedivo više ultrakonzervativnih stipendista nego entuzijasta misli Karla Poppera (ako takvih još uvijek ima), Orbánova vlada već godinama pokušava zatvoriti sveučilište koje vidi kao centar liberalne propagande.

U antisemitskoj kampanji protiv svog ranijeg zaštitnika i mecene Sorosa, Orbán ne oklijeva mobilizirati i teorije o židovskoj zavjeri protiv mađarstva, čiji je tobožnji centar ovo sveučilište smješteno u glavnom gradu. CEU se izgleda – barem zasad – uspio nekako dogovoriti s vlastima oko ostanka u Budimpešti, no ukidanje studija roda očito predstavlja novi napad ne samo na to sveučilište, već i na zadnje ostatke kadrova u sustavu visokog obrazovanja koji nisu pod kontrolom vlasti. O čemu se radi? Studiji roda nastali su u Americi 1970-ih kao polje interdisciplinarnog istraživanja muško-ženskih uloga u društvu te odnosa tih uloga prema biološkim razlikama između spolova. S obzirom da je riječ o istraživanjima koja su već u startu usmjerena problematiziranju “tradicionalnih” stereotipa o “pravom” mjestu žene u društvu, u SAD-u su ubrzo izazvali žestoku reakciju ekstremne desnice, koja je istraživanja roda nastojala predstaviti kao “rodnu ideologiju” koja našoj djeci nasilno želi promijeniti bogomdani spol.

Čaša napola puna

Trideset-četrdeset godina kasnije, ova je teorija zavjere postala sastavni dio ideologija upravo onih vladajućih elita koje su bivše realsocijalističke zemlje trebale pretvoriti u “otvorena društva”, bilo da se radi o mađarskoj, rumunjskoj i poljskoj vladi ili pak o lobističkim društvima superbogatih i moćnih kao u Hrvatskoj. Mađarske vlasti prilikom svoje odluke nisu ostavile nikakve dvojbe da se radi baš o utjecaju tih teorija zavjere. “Mađarska vlada je jasnog stajališta da se ljudi rađaju ili kao muškarci ili kao žene […] i van toga ne misli trošiti obrazovna sredstva na to”, ideologiziralo se u kolovozu u službenom vladinom priopćenju. Otprilike u isto vrijeme, potpredsjednik vlade Zsolt Semjén, po struci teolog, zaključio je da studiji roda nisu znanost, već da su – “glupost”. Objašnjavajući zašto je istraživanje roda suprotno “vrijednostima vlade”, pa ga zato treba ukinuti, predsjednik parlamenta László Kövér izjavio je: “Mi želimo da naše kćeri kao svoj glavni cilj shvate rađanje naših unuka”.

Ovakvih grotesknih izjava nije manjkalo ni iz usta drugih visokih državnih dužnosnika, no treba spomenuti i to kako vizija žena kao inkubatora nije jedino ideološko objašnjenje koje su vladajući ponudili kao razlog gušenja obrazovanja o rodu. Naime, prema obrazloženju vlade, “kompanije ne žele zapošljavati rodne ideologe”. Tako mađarska vlada, osim mizogine ideologije roda, nudi i antiznanstvenu ideologiju obrazovanja, prema kojoj je jedina svrha istraživanja edukacija kadrova koji će sudjelovati u stvaranju profita privatnih kompanija. No, tu smo već na poznatijem terenu, jer su u tom aspektu mađarski desničari puno manje antieuropljani. Ako ništa, ideolozi tranzicije i otvorenog društva barem mogu konstatirati da je čaša napola puna.