politika
vijest

Velika pljačka preko Danske banke

Foto: AFP / Raigo Pajula

Jedna od 500 najvećih svjetskih kompanija, i uvjerljivo najveća banka u Kraljevini Danskoj, našla se posljednjih godina u središtu optužbi za organizaciju gigantske operacije pranja novca. Naime, problemi za Danske bank počeli su u ožujku 2017. kada je nekoliko regulatora upozorilo kako se preko njezine estonske poslovnice odvijaju sumnjivo visoke transakcije. Uskoro se ispostavilo: transakcije koje iznose i do deset puta veće sume od ukupnog estonskog bruto domaćeg proizvoda. Ova banka je u baltičkim zemljama počela djelovati prije desetak godina kada je kupila nekoliko lokalnih banaka, no ništa do nedavno nije sugeriralo koliko su te male ispostave zapravo unosan posao.

DB nije prva banka koja je pokazala veliki interes za bankarski sektor malih baltičkih zemalja, čija bi visoka profitabilnost bila upitna da nema neobičnih i vrlo brojnih transakcije “nerezidenata”. Kako se pokazalo, estonska ispostava Danske bank, kao i mnoge baltičke ispostave drugih zapadnih banaka, služila je primarno za izvlačenje goleme količine novca iz Rusije te ostalih zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, poput Azerbajdžana, Ukrajine itd… Istočna veza je upravo ono što je DB i koštalo reputacije: naime, ona je s obje strane Atlantika optužena da je iz Rusije izvukla preko 200 milijardi eura i time prekršila sankcije koje su protiv te zemlje proglasile EU i SAD.

Puni razmjeri ove operacije još nisu do kraja poznati. Povremeno se spominju i iznosi preko 900 milijardi eura, iako se ne zna pouzdano koji dio toga je formalno ilegalan, a koji spada u standardnu sivu zonu prikrivanja poreza i izvlačenja novca. Naime, iako je Danske bank nakon objave skandala smijenila nekoliko nadležnih direktora, sada je očito kako je uprava za sumnjive poslove znala od samog početka, ali je namjerno odlučila zažmiriti na njih. I da nema neprestanog pogoršanja odnosa između Rusije i Zapada proteklih godina, pitanje je bi li išta od ovog ikada bilo objavljeno ili otkriveno. I koliko se takvih izvlačenja novca zapravo odvija iz zemalja koje nisu pod sankcijama?

Kako je nedavno primijetio John Horan, jedan od stručnjaka za pranje novca koji je sudjelovao u istragama na Baltiku: “ono što sam vidio tamo nije ništa gore od stvari koji se rade i drugdje”.