politika
Hrvatska
vijest

Dečkima je nelagodno

Foto: AFP / George Gobet

Jučerašnji dan u Hrvatskom saboru trebala je obilježiti još jedna u nizu folklornih rasprava o opozivu jednog ministra iz vlade Andreja Plenkovića. Ovaj put je riječ bila o ministru zdravstva Milanu Kujundžiću. I sve je išlo po standardnom scenariju dok riječ nije uzela zastupnica Mosta – Ivana Ninčević Lesandrić. I onda je muškim meštrima procedure postalo nelagodno.

Zastupnica Ninčević Lesandrić podijelila je s kolegama zastupnicima i širom javnosti horor koji je prolazila prilikom spontanog pobačaja. Detaljno je prepričala iskustvo kiretaže bez anestezije te bol i muku kroz koju je prošla. Po vlastitom priznanju, tek je naknadno vidjela da su kroz istu patnju prošle brojne žene u Hrvatskoj i da se potpisuje peticija kojom se traži obavezna anestezija pri tom postupku. To ju je potaknulo da mučnu priču iznese u Saboru.

Osim što je dodatno pridonijela razotkrivanju raspadnutog zdravstvenog sustava, Ninčević Lesandrić je svojom intervencijom precizno ubola u patrijarhalnu učmalost političkog sustava i kulture. Ministru Kujundžiću je, eto, bilo žao djeteta dok ju je predsjednik Sabora Gordan Jandroković prekidao u izlaganju jer je njemu – nelagodno. Zbog čega mu je nelagodno? Zbog toga što je dio političke elite koja je uništila zdravstveni sustav? Ne. Nelagodno mu je zato što je “ženska intima” postala politički problem.

Jandrokoviću, a i svima ostalima, najviše odgovara da takve stvari ostanu u sferi privatnosti: da žene o tome pričaju potiho na kavama, ali nikako u Saboru. To naprosto nije politika već, eto, ženska tema. Jer, očito, kroz to prolaze i saborske zastupnice i “obične” žene: tako valjda onda mora biti. I nijednoj od tih muških glava koje su jučer gledale u pod dok je govorila Ivana Ninčević Lesandrić neće biti nelagodno kad na dnevnom redu bude rasprava o proračunu. I kad se bude čulo kako je zdravstvo rupa bez dna i kako su nužne daljnje uštede.

To je, navodno, ozbiljna matematika, a ovo je ženska privatna stvar. Samo što ta stručna proračunska aritmetika presudno kroji žensku privatnost. I nanosi muku i bol.