klima
BiH
vijest

Požar u rafineriji: Lakoća političkog cinizma

Foto: AFP / STR

Nakon eksplozije koja se dogodila u utorak (9. oktobra) navečer oko 21.30 u pogonima rafinerije nafte u Bosanskom Brodu u kojoj je poginuo jedan radnik, a ozlijeđeno još 9, danas se na površini rijeke Save pojavila ogromna naftna mrlja duga oko 5 km i široka 15 metara. Ekslpozija se dogodila u pogonima nakon čega je izbio požar lokaliziran brzom reakcijom vatrogasaca pa je šteta minimalizirana. Prema današnjim informacijama, zrak nije dodatno zagađen, stoga škole i vrtići rade normalno. Sve ovo, informacije su iz Slavonskog Broda, objavljene po završetku sastanka kriznog stožera civilne zaštite. Poplave iz 2015. godine učinile su, čini se,  civilnu zaštitu u Hrvatskoj učinkovitom, počela je ponovno zadovoljavajuće funkcionirati. Nažalost, sa bosanske strane ne može se utvrditi isto.

“Službe su na terenu”, “sanacija je u toku”, “uzrok onečišćenja će se utvrditi” jer se “u ovom trenutku ne zna je li ovo onečišćenje Save povezano sa sinoćnjom eksplozijom” – izjave su to župana Brodsko posavske županije Danijela Marušića. Nešto manje poduzetan i više hrabar gradonačelnik je Slavonskog Broda koji je kazao kako se sumnja da mrlja jeste povezana s eksplozijom u rafineriji u Bosanskom Brodu. Cinizam političara koji nikako ne doprinosi osjećaju sigurnosti građana s obje strane rijeke Save danas je najbolje vidljiv u ležernom, bezbrižnom, gotovo frajerskom nastupu načelnika općine Bosanski Brod Ilije Jovičića iz čijeg bi se nastupa moglo iščitati da se zapravo ma, uopće ništa, nije ni dogodilo. Prema njemu, odgovorni su dakako mediji, koji su prenapuhali cijeli slučaj. Radnici se osjećaju dobro, kazao je Jovičić na današnjoj presici. Uzrok požara je nepoznat.

Odgovorne firme, odgovorni političari

“Povrijeđeni radnici su u dobrom stanju, šalili smo se, napravili smo zajedničke fotografije i objavio sam ih na Facebooku. Najbitnije je da nisu teže povrijeđeni”, dodao je Jovičić. Načelnik je bio sinoć i s vatrogascima, pretpostavimo, nadgledajući gašenje požara: “Bio sam na kapiji sinoć s vatrogascima koji su zajedno s rafinerijskim vatrogasnim timom brzo ugasili vatru. Sve što se dogodilo je višestruko uvećano”, no ipak “tragedija što je jedan radnik poginuo”.

“Rafinerija je odgovorna firma”, smatra Jovičić, s čim se nitko drugi, a pogotovo građani iz oba grada s obala rijeke Save ne bi složili. Tako odgovorna, Rafinerija će procijeniti štetu i nadoknaditi mještanima Bosanskog Broda. U priopćenju kompanije Njeftegazinkora navedeno je da će službena komisija istražiti razlog i odrediti razmjere posljedica te da će rezultati biti naknadno objavljeni.

Kako piše Klix, “na kraju je istaknuo kako informacije o mrlji u Savi nisu točne, da bi na dodatno pitanje novinara i konstatacije naglasio da nije siguran da li se radi o izmišljotinama.”

S druge strane, one građana, strašna detonacija podsjetila je građane s obje strane Save na još uvijek nezacijeljene ratne traume. Ne čude stoga potresna svjedočanstva s terena. Za razliku od načelnika Jovičića, mještani Bosanskog Broda u izjavama za Klix.ba su kazali da su prvenstveno mislili da se radi o potresu, no mnogo je ljudi po navici automatski počelo bježati, odlučivši se prvo sakriti, pa onda čekati racionalna objašnjenja. Ovaj nam strah građana ne govori nužno ništa o samoj rafineriji koliko o općem društvenom stanju u tom kraju. Čak ni dvadeset i nešto godina od kraja rata, nesigurnost u živote koja je onomad bila dijelom svakodnevice, danas je svježi podsjetnik traume. Dok je onomad bila povezana s neposrednom fizičkom ugrozom, danas se radi o posrednoj, a ipak primarno socio-ekonomskoj i političkoj nesigurnosti. Da žive u nekoj drugoj zemlji, građani Bosanskog Broda mogli bi možda obeštetiti svoje duševne boli naplatom putem kolektivne tužbe protiv lokalnih vlasti i vlasnika Rafinerije, ruskog Zarubežnjefta.