politika
vijest

Bannon se nudi europskim klijentima

Foto: AFP / Tiziana Fabi

Bivši glavni Trumpov strateg Steve Bannon nalazi se na europskoj turneji. U svojstvu predstavnika Pokreta, briselske fondacije koja se nastoji profilirati kao glavni savjetnik (ekstremno) desnih stranaka u osvit predstojećih euroizbora, Bannon obilazi potencijalne klijente. Svi ga oni mahom primaju, ali i dalje iznose prilično rezervirane stavove oko njegove uloge i dometa.

Naime, predstavnici tzv. nove desnice po Europi već itekako prisno surađuju i konzultiraju se međusobno i vjerojatno im uvozni ideolog nije toliko potreban, a ni poželjan. No, ako Bannon ponudi određena upotrebljiva taktička i propagandna rješenja, sigurno ga neće odbaciti. Zasad se Bannon, u maniri ozbiljnog političkog trgovca, bavi uglavnom laskanjem. Prošli je vikend boravio u Rimu i Italiju označio “centrom političkog svemira”.

Skeptična desnica

Otišao je Bannon toliko daleko da je trenutno vladajuću koaliciju između Lige i Pokreta pet zvijezda proglasio eksperimentom čiji će eventualni uspjeh promijeniti svjetsku politiku. Na čemu Bannon zasniva tu svoju prognozu? Na tome što u talijanskoj koaliciji vidi antiestablišmentsku suradnju navodne ljevice i desnice. Pet zvijezda, po njemu lijevi pokret, predstavlja populističku stranku s nacionalističkim tendencijama, dok je Liga nacionalistička stranka s populističkim tendencijama.

Takva kombinacija, navodno dosad neviđena na svjetskoj razini, trebala bi promijeniti parametre politike. A kako bi ta promjena trebala izgledati? Sudeći prema Bannonovim savjetima čelnicima Lige i Pet zvijezda, na istrajavanju u neodrživim proturječjima. Naime, Bannon ih savjetuje da prihvate kompromis: s jedne strane može biti garantirani dohodak svima, a s druge flat tax, drugim riječima pogodovanje kapitalu. Svatko tko je iole upućen u proračunsku aritmetiku zna da je takav kompromis neodrživ.

No, zato ih Bannon savjetuje da ne ulaze u kompromise po onim pitanjima na kojima im se zasniva politički identitet: kao što su imigracija za Ligu i transparentnost za Pet zvijezdica. Dakle, Bannon ne nudi ništa novo: kontradiktorne ekonomske politike i šovinizam. Teško je za pretpostaviti zašto bi ga onda europska desnica angažirala za savjetnika. Iako se voli predstavljati kao desni pandan Sorošu, europski desničari, poput Gerolfa Annemansa iz belgijske Vlaams Belang, stranke “Flamanskih interesa”, nisu baš uvjereni u možebitni Bannonov doprinos: “Nemamo osjećaj da poput Soroša dolazi s debelim novčanikom.”