politika
BiH
vijest

Generalni štrajk zdravstvenih radnika u Sarajevu

Foto: AFP / Jure Makovec

Dok u Bosni i Hercegovina traja predizborna kampanja za parlamentarne izbore, ne miruju ni sindikati. Jutros u 7:30 u generalni štrajk su stupili radnici u oblasti zdravstva u Kantonu Sarajevu. Iako će mnogi povezati tajming s predizbornim periodom, valja napomenuti da su sarajevski zdravstveni radnici slične štrajkačke aktivnosti održavali i lani.

Što ovaj put zahtijevaju? Njihovi se zahtjevi u prvom redu odnose na potpisivanje izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Kantona Sarajevo. Ključna stavka u tim izmjenama i dopunama je povećanje plaća za koeficijent od 0,3% svim radnicima, osim doktorima medicine i stomatologije.

Kako ističe Edo Selimić iz Sindikata radnika u zdravstvu, cilj je da se korigira diskriminacija. Po mišljenju sindikata, ostali radnici u zdravstvu su diskriminirani u odnosu na doktore. Za tu diskriminaciju Selimić izravno optužuju vladu Kantona Sarajeva. Zbog toga među zahtjeve štrajkaša spadaju i smjene premijera Kantona Adema Zolja, kantonalne ministrice zdravstva Zilhe Ademaj te generalnog direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Samira Turkovića.

Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva, a za vrijeme njegova trajanja primat će se samo hitni slučajevi. Nadajmo se da će radnici ustrajati u svojim zahtjevima i tako ublažiti hijerarhijsku diskriminaciju u zdravstvenom sustavu.