politika
Rumunjska
vijest

Obljetnica požara u klubu Colectiv: Politika u rumunjskim sudnicama

Foto: AFP / Daniel Mihailescu / Požar u klubu Colective

Gotovo tri godine od požara u bukureštanskom klubu Colectiv suđenje koje je trebalo utvrditi odgovorne i propuste još uvijek nije održano, što je naljutilo obitelji žrtava stradalih u požaru.

Prepreke suđenju još jednom se čine banalnima – sudac koji je trebao suditi, otišao je u mirovinu dok novi još uvijek nije pronađen. Premda se pravosuđe obično rado smatra neutralnom kategorijom, u brojnim primjerima iz Rumunjske pokazuje se kako je čak i ova naizgled strogo logički i mehanicistički uspostavljena struka ipak politička kategorija.

Broj prosvjeda održanih u Rumunjskoj na strogo pravničke teme sad je već impresivan. Rijetko koja zemlja ima toliko prosvjeda koji se tiču pravosudnog sustava. Požar u klubu Colectiv koji se dogodio u oktobru 2015. godine lansirao je cijeli niz prosvjeda koji su već u startu rezultirali smjenom premijera, tada Victora Ponte, no Rumunjska je u međuvremenu promijenila čak 6 premijera. Neke zbog političkih neke zbog unutarstranačkih razloga, uglavnom vezanih uz prosvjede ili / i pravosudne reforme.

Smjena političkih premijera rezultirala je imenovanjem onih tehnokratskih, što suprotno promoviranim ideolgijama, kao ni u Hrvatskoj, ili Italiji nije rezultiralo većom stabilnošću, već tek novim smjenama, ne nužno praćenim parlamentarnim izborima.

Požar u klubu Colectiv, kao što smo već pisali, razotkrio je brutalnosti posljedica tranzicijskih politika od loše regulacije koja propušta građevinske neispravnosti, preko korupcije koja to omogućava, pa do mjera štednje koje su onemogućile adekvatne i pravovremene reakcije.

Stoga ne čudi zahtjev žrtava da se među odgovorne za ovaj slučaj, a pored vlasnika kluba, bukureštanskog gradonačelnika i nekih dužnosnika, dodaju još i neke javne institucije kao npr. Ministarstvo financija. Zahtjev je odbijen, a nakon što je dodijeljeni sudac otišao u mirovinu, usprkos zakazanom ročištu novi nije bio dodijeljen. Nastavak ove priče očekuje se 22. oktobra 2018. godine.