politika
Kosovo Srbija
vijest

Particija Srbija – Kosovo: labuđi pjev lokalnih nacionalista

Foto: AFP / Elvis Barukčić / Ilustracija

Dok srpski predsjednik Aleksandar Vučić pred očima javnosti i međunarodne političke elite pokušava riješiti problem Kosova, pa makar i preinakom granica i konačnom “particijom” što je jedan od najvećih strahova srpskih nacionalista i Vučićevog izbornog tijela; srpske zajednice u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini žestoko negiraju samostalnost Kosova.

Istoga dana, u ponedjeljak, objavljeno je kako je srpska zajednica u Crnoj Gori (Demokratski front i Srpsko narodno vijeće) lansirala peticiju za opoziv priznanja Kosova kao samostalne države, dok je u Republici Srpskoj predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, kazao kako kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli nije dobrodošao: “RS nije dala suglasnost da BiH prizna samoproglašeno Kosovo. Ministar te lažne države ne može biti dobro došao u Republiku Srpsku”, prenosi novinska agencija Srna.

Prema podacima kojima raspolaže srpska zajednica u Crnoj Gori, čak 85 posto građana ne podupiru “lažno” priznanje Kosova, stoji u priopćenju Demokratske narodne partije koja je dio Demokratskog fronta. Prikupljanje potpisa za peticiju o povlačenju priznanja Kosova počet će ovoga vikenda. Crna Gora priznala je Kosovo još 2008. godine, a ovo nije prvi put da srpska zajednica u Crnoj Gori zaziva opoziv tog akta.

Dodik sam protiv svih

Spomenuti Dodik pak, iskoristio je poziv ministra vanjskih poslova BiH Igora Crndaka šefovima diplomacija država SEECP (Proces suradnje u Jugoistočnoj Europi) na razgovor o stanju u regiji i mogućnostima suradnje da istu tu suradnju jasno sabotira te istovremeno na svom nacionalizmu prikupi nove predizborne bodove.

Premda se često voli pohvaliti svojim odnosom sa Republikom Srbijom, u ovom je slučaju Dodik radio izravno protiv naloga srpskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića koji je dao izričitu suglasnost za Paccolijevo prisustvo sastanku. Crndak je dakako jedan od političkih protivnika Dodika, stoga potonji ideju sastanka u njegovom entitetu kojeg paradoksalno, drži samostalnim od BiH, smatra provokacijom. Premda Dodik smatra da se ovakve stvari događaju na namjernu štetu Srba u BiH, jedini koga stabilizacija regije ugrožava je on sam.

Ovi posljednji koraci kojima se srpski nacionalisti služe kako bi zadržali Kosovo unutar srpskih granica ne svjedoče njihovoj koordiniranosti, niti koordiniranosti iz Beograda već, posebno u slučaju Dodika, iskorištavanju nacionalizma za vlastite svrhe i osobne interese. S druge su strane dokaza tome da je Kosovo sve bliže tome da ga i Srbija prizna, koja time hvata posljednju nadu za eventualno pridruživanje EU 2025. godine.