politika
Hrvatska
vijest

Ronkov natječaj: Tko želi socijaldemokrata?

Foto: AFP / Hrvoje Polan

Nogometni prijelazni rok je završio 31. kolovoza, no onaj politički i dalje traje. Nekoliko dana nakon što je šef ličkog HDZ-a Darko Milinović izbačen iz stranke, počele su redovite špekulacije o stabilnosti saborske većine. Nije trebalo dugo da se mediji prisjete Zdravka Ronka, trenutno najzanimljivijeg “slobodnog strijelca” u parlamentu. Ronko je napustio SDP još prije tri mjeseca, ali novi zastupnički klub još nije pronašao.

Prilikom odlaska iz SDP-a Ronko je javnosti predstavio krajnje inovativnu individualnu taktiku za ponašanje i glasanje u Saboru. Naime, Ronko je odlučio podržavati Plenkovićevu vladu. Premda se tada, kao i slučaju valjda svih parlamentarnih prebjega unutar zadnjih nekoliko godina, spominjala kava s Milijanom Brkićem kao presudni faktor u Ronkovoj podršci Plenkoviću, on je odrješito odbacio to tumačenje i ponudio nešto drukčije.

Taktika i uvjeti

Dakle, Ronko se tada bio odlučio prikloniti parlamentarnoj većini zbog situacije u SDP-u. Ako bi slučajno zbog izostanka njegove podrške došlo do parlamentarne krize i prijevremenih izbora, tada bi predsjednik SDP-a Davor Bernardić imao odriješene ruke u sastavljanju lista za izbore i sebi osigurao još jedan mandat. Drugim riječima, podrškom HDZ-a Ronko se bori protiv Bernardića zbog kojeg je napustio SDP. Nakon tri mjeseca Ronko ne odustaje od svog stava i taktike.

No, muči ga jedan problem. Nije dio nijednog zastupničkog kluba i to ga onemogućuje u dobivanju podrške parlamentarnih stručnih službi i ostalih logističkih pogodnosti. Pokušao je s drugim SDP-ovim odmetnikom, Mirandom Mrsićem, ali nisu uspjeli naći trećega. Frustriran zbog neuspješne potrage za klubom, Ronko je odlučio putem medija objaviti “natječaj”. Mogu se javiti svi parlamentarni klubovi (osim SDP-a valjda) i ponuditi mu uvjete. A uvjeti su sljedeći: Ronko je socijaldemokrat i to klubovi moraju uvažiti, kao što mu moraju dopustiti da djeluje po svojoj savjesti i samostalno.

Na prvi dan jesenskog zasjedanja Sabora Ronko će javnosti priopćiti svoju odluku. Teško je procijeniti tko je favorit i koga zanima njegov glas, ako ga zbog Bernardića HDZ ionako već ima. Ali eto bar možemo procijeniti kakve nam je demokratske standarde donijela borba protiv komunističkog jednoumlja.