rad
Hrvatska
vijest

Tržišna dijeta: talijanske hrenovke

Foto: AFP / Joe Raedle

Ekonomska realnost i klikbejt potencijali su proteklih godina bili odgovorni za inflaciju medijskih naslova: Hrvatska je negativni europski rekorder! Gotovo svaki drugi dan bi se na nekom portalu mogao pročitati takav naslov. Nekada s uvjerljivim uporištem u statistici i podacima, a nekada kao izraz najobičnijeg autošovinizma. A nekada, premda se radi o krajnje marginalnoj stvari, prilično slikovito predočava našu poziciju u europskom kontekstu.

Takav je slučaj s talijanskim polutrajnim kobasicama. Naime, Italija na interno tržište, dakle, tržište Europske unije, godišnje izveze 28.000 tona polutrajnih kobasica. A najviše tih polutrajnih kobasica u Europi uveze Hrvatska: čak 5.737 tona. Prema istraživanjima, od tih 5.737 tona otprilike 500 tona otpada na mortadelu, dok ostatak uglavnom čine polutrajne kobasice od peradi: popularne hrenovke. No, Hrvatska nije samo rekorder po količini uvezenih kobasica.

Prosječna izvozna cijena talijanskih kobasica u EU iznosi 4,29 eura po kilogramu. Međutim, prosječna cijena izvezenih kobasica u Hrvatskoj iznosi tek 1,72 eura što je najniža cijena u cijeloj Europskoj uniji. Takav nesrazmjer izazvao je sumnje u damping. Na primjer, Branko Bobetić, direktor Croatiastočara, poziva nadležne institucije da provjere te sumnje ispitujući veleprodajne cijene tih proizvoda na talijanskom tržištu. Pretpostavka je da se dampingom nastoji eliminirati domaća mesnoprerađivačka konkurencija. Od ulaska u EU uvoz je drastično porastao i već pokriva četvrtinu domaće proizvodnje.

Prije ulaska u Europsku uniju svima su bila puna usta ukidanja roaminga i granica, ali nitko nam nije rekao da ćemo završiti s ustima punim talijanskih hrenovki.