društvo
vijest

Štrajk nogometaša, savez zove “štrajkbrehere”

Foto: AFP / Johannes Eisele

Za par dana započet će novo europsko nogometno natjecanje – Liga nacija. Riječ je o inovaciji europske nogometne federacije (UEFA), kojom se djelomično zamjenjuju stare kvalifikacije za Europsko prvenstvo te prijateljske utakmice i to jednim medijski (i sponzorski) atraktivnijim formatom. No dok je UEFA Ligom nacija uspješno smislila još jedan način da efikasno unovči najpopularniju svjetsku igru, pojedinim nacionalnim savezima ne ide sve prema planu. Uoči početka prvenstva i drugih pripremnih utakmica, Danski nogometni savez (DBU) mogao bi, kako sada stvari stoje, ostati bez gotovo cijelog prvog tima reprezentacije. Razlog je – kao i obično kada je riječ o profesionalnom nogometu – novac.

Već sutra danska reprezentacija igra prijateljsku utakmicu sa Slovačkom, a u nedjelju prvu utakmicu Lige nacija protiv Velsa. No većina igrača prvog tima odbila je potpisati novi ugovor s DBU-om nezadovoljna ponuđenim udjelom za igrače u prodaji prava na marketing reprezentacije. Ni selektor Age Hareide neće sudjelovati u utakmicama, jer će na teren istrčati igrači koje on nije izabrao, uglavnom iz danskih liga. Izvođenje igrača koji inače nikada ne bi igrali za reprezentaciju vatrogasna je mjera Saveza, kojom vodstvo DBU-a nastoji izbjeći velike novčane i moguće druge kazne koje bi im mogla propisati UEFA. U pismu javnosti, Savez je izrazio “žaljenje” zbog toga što nisu postigli dogovor, suptilno sugerirajući da su krivi tvrdoglavi igrači.

Savez ugrožava rezultate

No organizacija koja štiti prava igrača Spillerne demantirala je Savez, navodeći da su oni nudili privremeno produženje starog ugovora dok se pregovara o novom, na što je DBU odgovorio dovođenjem nove ekipe. Kako podsjeća udruga igrača, ovo je prvi puta da reprezentacija igra utakmicu bez da igrači imaju kolektivni ugovor. No namjera DBU-a da odustaje od “skandinavskih pravila” odnosa prema sindikatima po svemu sudeći postaje više pravilo nego iznimka. Prije nešto manje od godinu dana ženska je reprezentacija odbila izaći na teren na kvalifikacijskoj utakmici protiv Švedske, nezadovoljna pogoršanim uvjetima za igračice koje je propisao Savez. Ta je utakmica registrirana rezultatom 3-0 u korist Švedske, a Savez je strogo prekoren.

Unatoč tim problemima, danske reprezentacije u zadnje vrijeme igrački stoje dobro. Da krivnjom Saveza nije onemogućena utakmica protiv Švedske, ženska bi se reprezentacija već plasirala na Svjetsko prvenstvo 2019. godine. Muška je pak ove godine dogurala do osmine finala Svjetskog prvenstva u Rusiji gdje je nesretno ispala od Hrvatske na penale. No pitanje je što će biti u budućnosti ako će vodstvo Saveza i dalje inzistirati na tome da ne želi s igračicama i igračima dijeliti dio sve većeg kolača u nogometnoj industriji. I ako na zahtjeve za kolektivnim ugovorom bude reagirao dovođenjem “štrajkbrehera”.