politika
vijest

Može li jedna odluka dovesti do pojeftinjenja solarne energije?

Foto: AFP / POOL / Ludovic Marin

Europska komisija pustila je da isteknu anti-dampinške tarife na kineske solarne panele. EU je nametnula anti-dampinške mjere Kini u decembru 2013. godine na period od pet godina, gotovo izazvavši trgovački rat s tom zemljom. U martu 2017. godine mjere su produžene na još 18 mjeseci, umjesto uobičajenih pet godina, te je tada odlučeno da se mjere nakon isteka ovog perioda neće više produljivati. Stupanj zaštite postepeno se pritom smanjivao kako bi se izravnavanje cijena dogodilo postupno, bez izazivanja šoka.

U obrazloženju Europske komisije stoji kako će ova odluka doprinijeti ostvarenju europskih ciljeva (27 posto energije iz OI do 2030) u području obnovljivih izvora energije: “Promotrivši potrebe oba proizvođača te uvoznika i korisnika solarnih panela Komisija je odlučila kako je u najboljem interesu cjelokupne Europske unije da postojeće mjere isteknu do kraja”, stoji na stranicama Europske komisije.

Neopravdani protekcionizam

Već je odluka iz marta prošle godine predstavljala tek kompromis s najvećim europskim proizvođačima solarnih panela, a ne opravdanu ekonomsku politiku. Anti-dampinške mjere naime nisu donijele niti željeno pojeftinjenje europskih solarnih panela niti povećale broj novostvorenih radnih mjesta, štoviše, učinile su solarnu energiju u Europi nedostupnijom i skupljom u odnosu na ostatak svijeta, dok se s druge strane pokazalo i da bi ukidanje tarifa na solarne panele stvorilo 40.000 novih radnih mjesta u Europi.

Stoga ne čudi objašnjenje Europske komisije u kojem stoji kako “Komisija je ovime također htjela osigurati da europski potrošači solarne panele kupuju po cijenama koje su blizu onih na svjetskim tržištima”. Budući da se situacija na tržištu u proteklih 18 mjeseci nije promijenila na način da opravda daljnje zabrane, u Komisiji su zaključili kako se mjere nakon isteka roka 03. septembra 2018. obustavljaju. Komisija je time odbacila zahtjev europskih proizvođača okupljenih u udruženje ProSun, a predvođeni proizvođačem njemačkim Solarworldom, za provedbu postupka revizije.

S druge strane za ukidanje ovih zaštitnih tarifa zalagali su se u asocijaciji SolarPower koja se sastoji od 250 kompanija za proizvodnju i instalaciju panela, a koja zapošljava ukupno 1.2 milijuna ljudi diljem Europe. U SolarPoweru smatraju kako će ukidanje anti-dampinših tarifa dovesti do značajnog porasta broja poslova u ovom sektoru. Također smatraju kako će njihovim ukidanjem solarna energija postati najjeftiniji oblik energije u mnogim zemljama Europe.