društvo
BiH
vijest

Stoji li vlast Republike Srpske iza pokušaja ubojstva novinara?

Foto: Twitter

Pretučen je još jedan novinar. Ovoga puta radi se o Vladimiru Kovačeviću, novinaru RTV BN čije se sjedište nalazi u Bjeljini u Bosni i Hercegovini. Drugi je to napad na novinare u BiH ovoga ljeta, prvi se dogodio pri povratku novinarske ekipe nacionalne televizije BHRT-a pri povratku s nogometne utakmice iz Mostara.

Napad na tridesetšestogodišnjeg Kovačevića dogodio se u nedjelju navečer u Banja Luci gdje on stanuje, a pri povratku s posla, s prosvjeda “Pravda za Davida”. Osim što je ovo drugi napad na novinare ovog ljeta u BiH, radi se i o drugom napadu, u samo 15 dana, povezanom s prosvjedom Pravda za Davida (u prvom slučaju pretučen je aktivist povezan s ovim pokretom, a također i simpatizer oporbene stranke SDS).

No, potrebno je istaknuti da je pretučeni novinar izjavio kako ne zna tko bi mogao imati ikakvih interesa za njegovo premlaćivanje. Prema Kovačevićevom iskazu dvojica maskiranih napadača dočekali su ga ispred zgrade u kojoj stanuje u banjalučkom naselju Obilićevo, razvukli su metalne šipke i tukli ga uglavnom po glavi, radi čega je zadobio teške tjelesne ozljede, uglavnom u području glave:

“Razvukli su šipke i počeli da me udaraju…Pokušao sam da se branim, dok su oni udarali po glavi i tijelu tim šipkama. Pozivao sam upomoć, oni su udarali i onda su pobjegli u automobil i odvezli se u nepoznatom pravcu…, ispričao je Kovačević direktoru Trišiću, navodeći da mu je glava razbijena na dva mjesta i da ima povrede po uhu, licu i tijelu.

Kako piše BNTV, “u dosadašnjoj istrazi saslušano je više od dvadeset lica, preduzimaju se mjere na utvrđivanju alibija i provjeravaju se informacije do kojih se dolazi u operativnom radu, a pronađeni su i predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Podrške i osude

U dugom popisu lokalnih, nacionalnih, regionalnih i međunarodnih institucija i organizacija koje su reagirale na ovaj događaj, među prvim osudama napada stigla je ona od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je kazao:

“Osuđujem napad, to je bilo apsolutno za svaku osudu, zahtjevao sam i zahtjevam od policije da poduzme sve moguće mjere. Vjerujem da će MUP kada to toga dođe, saopštiti neke podatke. Da, posjetio sam ga. Prije toga sam ga nazvao telefonom i pitao ga da li pristaje da ga posjetim, on je pristao i ja sam otišao. O tom razgovoru, izrazio sam žaljenje, rekao da apsolutno odbacujem mogućnost da iza toga stoji vlast.”

Dodik je Kovačeviću, ponudio dodatnu policijsku zaštitu. Susret između Kovačevića i Dodika dogodio se već u ponedjeljak kada je ovaj političar posjetio pretučenog novinara u bolnici. No, Dodik ipak nije uspio izvojevati “photo opportunity” od pretučenog Kovačevića koji se odbio s njim fotografirati i izravno mu kazao kako njega smatra odgovornim za atmosferu linča u ovom entitetu:

”Rekao sam mu da on snosi krivnju za ozračje koji je stvoreno. Stvoreno je ozračje u kojem se napadaju novinari, označeni od vlasti kao neprijatelji i premlaćuju metalnim šipkama”, rekao je Kovačević za portal Buka.

Dodik međutim odgovara: “Ako on odluči se za to, mi ćemo uspostaviti zaštitu. Nije tačno da postoji atmosfera linča. Neki to možda žele, odbacujem takvo nešto, vi ste svjedoci da to nije tako. Izražavam svoje žaljenje, svi zajedno treba da učinimo da društvo bude stabilnije. Izašao je predsjednik novinara BiH i rekao da je u osam mjeseci u BiH bilo 40 napada na novinare. Ne znam šta se tretira napadom na novinare. Ako je to ovo što se desilo vašem kolegi, onda je to samo jedan slučaj u RS, ali ostali su na nekom drugom prostoru. U svakom slučaju, žao mi je. Vjerujem da će se njegov oporavak brzo desiti, i da će se vratiti svom poslu.”, prenosi BN TV.

Dok je Kovačević oprezan s upiranjem prsta, te Dodika optužuje samo za lošu atmosferu, njegovi kolege novinari pa i ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine, Dragan Mektić nešto su hrabriji u usmjeravanju krivnje koju vide u vlasti Republike Srpske, posebno njezinu predsjedniku Miloradu Dodiku.

Neprijateljske televizije i ptičji novinarski mozgovi

Kovačevićevo matično radno mjesto BNTV i inače proglašeno “neprijateljskom televizijom” koju “treba ugasiti”, a to je tek jedan u velikom broju zabilježenih primjera Dodikovih eksplicitnih napada na novinare. RTV BN pobrojao je neke od Dodikovih prijetnji, pri čemu je dio njih dostupan u audiovizualnom obliku. Među najsnažnijim prijetnjama svakako je telefonski poziv Dodika direktoru BN TV-a Vladimiru Trišiću koji možete poslušati na ovom linku u kojem Turšiću eksplicitno “jebe mater” i šalje druge jednako elegantne uvrede, npr.: “BN TV je medijsko smeće, jedna fabrika laži”. Novinarima drugih medijskih kuća rekao je: “Ja ne mogu da vjerujem da neki od vas imaju ptičji mozak”.

Dodik jednako vrijeđa novinare iz oba entiteta, pa i drugih zemalja, a kako piše BN TV kao “kaznu za neposluh” ekipama se često zabranjuje ulazak u prostorije institucija na čijem je čelu. “Dodik tako ograničava rad medija čime se ponaša kao diktator, ali je čestitka na Međunarodni dan slobode medija uvijek spremna za oglašavanje,” piše BN TV.

Ove je godine u BiH ukupno zabilježen 41 napad na novinare (što je više od jedan tjedno) pri čemu je ovaj na Kovačevića najozbiljniji stoga ga banjalučko okružno javno tužilaštvo tretira kao pokušaj ubojstva.

Ministar bezbjednosti BiH Mektić pak optužuje Dodika još izravnije, on je kazao da vlast u Republici Srpskoj “priprema incidente teškog karaktera za izbore“.

Na tiskovnoj konferenciji na ovu temu Mektić je kazao kako “za ove izbore vlast priprema incidente teškog karaktera koji neće ići daleko od pokušaja ubistava kada se Banjaluka psihološki slomi. To su pouzdane informacije. Poručujem građanima Banjaluke koja se želi disciplinovati metalnim šipkama, da se ne boje, da su ovo najobičniji jadni miševi i da su ovo njihovi posljednji trzaji”, ustvrdio je Mektić.

Linčevi u predizborno doba

“Postoje osnovana saznanja da vlast i dalje sprema atmosferu linča, da će se ovo nastaviti”.

Mektić je također naveo da se “priprema dovođenje raznih kriminalaca da se Banjaluka utjera u strah”. Govorio je i o slučaju napada na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića.

“Išli su sa namjerom da ga liše života. Stvar je spasila samo činjenica da je uspio da poziva u pomoć, da je bio pred ulazom svoje zgrade, da su stanari izašli i na taj način izvukao živu glavu. Ovo je stvar linča, opšteg ambijenta i harange na ljude, u ovom slučaju novinare. Dodik je jednom izjavio da njemu nije problem SDS već BN. Prije toga je uslijedila priprema, pa je pojedine novinare nazivao da su strani plaćenici, da žive od stranih ambasada, da im se po stranim ambasadama daju pare, što je asociralo na činjenicu da ih pokaže kao izdajnike RS i srpskog naroda. Ovdje se od strane vlasti, predsjednika RS, stvara ambijent teške podjele srpskog naroda”, smatra Mektić.

Ministar apostrofira da Dodikovo ponašanje crta mete na glavama novinara. Međutim, treba ipak napomenuti da nema javno objavljenih dokaza o izravnoj Dodikovoj umiješanosti, kao i da se radi o predizbornoj godini te da Mektić pripada stranci koja je oporbena Dodikovoj. Zbog odredbi Daytonskog sporazuma Mektić ne može pozvati Dodika na odgovornost, a banjalučka policija nije pod Mektićevom ingerencijom već Dodikovom. U takvoj situaciji, medijski pritisak koji se događa nužan je kako bi policija što se nalazi pod ingerencijom jedne od osoba čije je ponašanje moglo lako dovesti do ugroze života novinara, zapravo i odradila svoj posao.